Ревизия на съдия Петя Крънчева

Съдия Петя Крънчева

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) започва проверка на делата на зам.-председателя на Софийския градски съд (СГС) и председател на наказателната колегия в съда Петя Крънчева.
Проверката е по предложение на председателя на Комисията за наблюдение на делата с обществена значимост Пламен Стоилов. Ревизията ще обхване времето от 1 юли миналата година досега.
В края на миналата седмица стана ясно, че Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, които са подсъдими за измама и присвояване, няма да бъдат осъдени по делото за измамата. Делото срещу двамата е за два превод от 6 млн. долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ). Причината за прекратяването на процеса е изтеклата давност по него. Делото е в съдебна фаза от 8 години и се води от съдия Петя Крънчева. Преди една седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че очаква кадровиците на Темида да накажат и Крънчева, както наказахах шефката на съдийския съюз Мариана Тодорова, за да покажат, че не мерят с двоен аршин.

По предварителна информация Инспекторатът към ВСС трябваше да направи цялостна проверка на всички дела на Крънчева, но периодът на ревизията бе сведен до една година.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че няма представа защо проверката обхваща конкретен период.
Не зная дали този Висш съдебен съвет (ВСС) ще успее да приключи проверката на съдия Петя Крънчева, каза министърът.nbsp;nbsp; Добре е да попитате – Инспектората към ВСС колко време ще отнеме проверката. В Комисията за делата с обществен интерес сега са получили информация за погасяване на дело по давност, каза Ковачева. Ковачева отрече да е уведомена с писмо от протестиращите неотдавна съдии с искане за оставки на членовете на ВСС.
bdquo;Въпросът за оставката е въпрос на чест и всеки го решава сам. До министъра на правосъдието не е адресирано никакво писмо. Предполагам, че това е решението на самите съдии, тъй като министърът на правосъдието е част от изпълнителната власт и няма отношение към формирането на ВСС, обясни Ковачева.
На протеста пред ВСС срещу уволнението на шефката на съдийския съюз Мирославаnbsp; Тодорова, магистрати обърнаха внимание наnbsp; противоречивата наказателна практика на ВСС към различни съдии в Софийски градски съд. Те посочиха, че докато Тодорова получи дисциплинарно наказание, то шефът на градския съд Владимира Янева за забавени дела беше наказана само със забележка. А съдия Петя Крънчева която е забавила написването мотиви по много дела и системно закъснява за заседания дори бешеnbsp; повишена и стана заместник на Владимира Янева. Министърът на правосъдието бе категорична, че ще бъдат проверени всички съдии със забавени дела.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст