Американски консорциум иска да строи АЕЦ „Белене“

Migration Image

Американски консорциум заяви интерес към изграждането на втора атомна централа в Белене. Това стана ясно в началото на днешното заседание на парламентарната икономическа комисия, на което присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Става въпрос за обединението bdquo;Глобъл пауър консорциумrdquo;. Един от представителите на консорциума Самюел Реди представи параметрите на предложението си пред депутатите и лично пред енергийния министър Делян Добрев.

bdquo;Имаме интерес към проекта АЕЦ bdquo;Беленеrdquo; и вече водим разговори с НЕКldquo;, обясни Реди. Освен това се разработва и меморандум за членство на копанията в консорциума. Ще се следва следната процедура ndash; първо НЕК ще има ангажимента да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта bdquo;Беленеrdquo;, ще бъдат прехвърлени към проектната компания, поясни представителят на американския консорциум. По думите му вече се водят и разговори с руската компания bdquo;Атомстройекспортrdquo; и след изготвянето на меморандум ще започне реалната работа с тях.

bdquo;Не търсим никакви финансови гаранции от страна на българското правителството в проекта bdquo;Беленеldquo;, тъй като той ще е на 100% обезпечен със средства от американски компании, участващи в обединениетоldquo;, посочи още Самюел Реди. Той допълни, че активите, които се очаква да придобият от НЕК ще са купени на реалната им пазарна цена.

От своя страна енергийният министър Делян Добрев съобщи, че е знаел предварително за интереса на американското обединение, но е решил първата му среща да се състои именно в парламентарната икономическа комисия. Така Добрев отговори на въпроси на депутата от БСП Румен Овчаров дали е направена обществена поръчка за избор на инвеститор и как е решено страната ни да не участва в този проект.

Енергийният министър поиска уверение от Самюел Реди, че американският консорциум ще осъществи проекта без дългосрочни договори за закупуване на произведената електроенергия, без държавни гаранции и с ангажимента, че ще постигнат споразумение с Атомстройекспорт за поемане на всички евентуални дела и разходи.

Според Реди обаче новият инвеститор няма право да взема отношение на делата между НЕК и руската компания. bdquo;Уреждането на арбитражните производства може да се случи само между НЕК и Атомстройекспортldquo;, категоричен бе той.

Стана ясно още, че част от американският консорциум е българската компания bdquo;Риск инженерингrdquo;, която е готова да поеме задълженията на държавата по проекта, натрупани към руската страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст