Атанасова: Започваме профилактика на рака на маточната шийка

Migration Image

bdquo;Министерство на здравеопазването за първи път е изправено пред предизвикателството да реализира успешно нова национална програма за първична профилактика на заболяване с изключително социално значение, какъвто е ракът на маточната шийкаldquo;. Това заяви здравният министър Десислава Атанасова на откриването на Шестата национална среща по проект bdquo;Инициатива за здраве и ваксинопрофилактикаrdquo;. Тя изтъкна, че заболяването представлява сериозен медицински, социален и икономически проблем и засяга най-вече жените в активна, репродуктивна възраст. В същото време то е второто по честота онкологично заболяване у нас след рака на млечната жлеза. На имунизация подлежат всички 12-годишни момичета в страната, тъй като според експертите това е най-подходящата възраст за спиране разпространението на заболяването. Подчертано беше, че ваксинирането на момичетата срещу основния причинител на заболяването – човешкия папиломен вирус, е най-надеждният начин за предпазване от болестта. В реализацията на програмата МЗ ще заложи на утвърдени в досегашната практика модели на ваксинация, които включват активното участие и съвместните действия на общопрактикуващи лекари, представители на Регионалните здравни инспекции, здравни медиатори и социални работници. bdquo;Подобен комплексен подход с участието на всички звена на здравната система гарантира високото имунизационно покритие на населениетоrdquo;, каза още Десислава Атанасова. Именно този подход е заложен в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, обхващаща периода 2012-2016-а.

Министър уточни, че ваксините срещу рака на маточната шийка ще бъдат поставяни от личните лекари и това се планира да стане след 1 октомври . Важно е хората да знаят, че имунизациите не са задължителни, но са важни за здравето на момичетата и ще им бъдат извършвани само след информираното съгласие на техните родители, каза още здравният министър. Тя уточни, че ваксините са изцяло безплатни и се поемат от НЗОК. За целта за пръв път през тази година в бюджета на Касата са заделени 2 млн. лв. като за 2013 г. за тях също ще има осигурени целеви средства в бюджета на НЗОК.

С цел организационното осигуряване на дейностите по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, в рамките на Шестата национална среща беше проведено практико-теоретично обучение на регионалните координатори. Целта е успешното практическо прилагане на методиката за осигуряване на ваксината до общопрактикуващите лекари, както и информационното покритие на започващата ваксинация. Координатори, здравни медиатори и медицински специалисти обсъдиха различни дейностите по програмата, както и конкретни въпроси, свързани със заболяването и методите за профилактика. Пълна информация за предстоящите дейности се разпространява до всички общопрактикуващи лекари, здравни медиатори, директорите на училища и класните ръководители. С цел максимално широката разгласа, в училищата ще бъдат организирани срещи с родители с участието на специалисти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст