Разпитват свидетели по делото срещу ислямистите

Мюсюлмани обградиха съда в Пазарджикв началото на делото

nbsp;

30 свидетели и 10 вещи лица ще бъдат разпитани по делото за проповядване на радикален ислям от организацията bdquo;Ал Уакф ал Ислями, което продължи днес в Окръжния съд в Пазарджик.

Четирима от свидетелите са със защитена самоличност, имената им няма да бъдат оповестени и няма да се явят в залата на съда. Те ще бъдат разпитани по време на процеса чрез конферентна връзка. Гласовете им ще минават през специален модулатор, който ще ги деформира.

Делото започна миналата седмица при засилени мерки за сигурност. 13-те подсъдими не се признаха за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик. Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Саид Мутлу, имам от Сърница, е обвинен като ръководител на организацията у нас, за проповядване на радикален ислям – салафизъм, религиозна и расова омраза в джамиите в Сърница и Пазарджик, както и в кафене в Сърница.

Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана у насnbsp; организация. Срещу осъждания вече за проповядване на радикален ислям имам от Пазарджик Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения.

Останалите 10 подсъдими – Неджми Дъбов от Рудозем, Хайри Шерифов от Смолян, Байрам Ушев от Мадан, Ахмед Абдурахманов от Сатовча, Исмет Джалев от Благоевград, Мохамед Камбер от гоцеделчевското село Лъжница, учителят Юсуф Горелски от белишкото село Горно Краище, съпругата му Найме – също учителка, основателят на Съюза на мюсюлманите в България Али Хайредин и Али Ибрахим, ходжа от якорудското село Аврамово, са обвинени в членуване в незаконната фондация.

За дейността си всички получавали заплати между 200 и 600 евро. Парите са идвали от Саудитска Арабия и са били предавани на ръководителя Мутлу. В края на седмицата се очаква съдът в Пазарджик да постанови присъди за обвиняемите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст