Михалевски поиска уволнението на шефа на Селскостопанската академия

Migration Image

Настояваме да бъде освободен Петър Славейков от поста на ръководител на Селскостопанската академия. В противен случай считаме, че цялото правителство е съучастник в кражба на държавния бюджет. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Той сигнализира за престъпление на ГЕРБ, извършено от Селскостопанската академия, което пряко ощетява бюджета на държавата. Народният представител обясни, че след встъпването в длъжност на Славейков, се открива търг за доставка за три години на моторни горива за всички поделения на Академията, като става дума за около 3.6 млн. литра. Въпреки че обемът на поръчката е почти 10 млн.лв. и отговаря на изискванията по Закона за обществените поръчки, отново е използвана Софийската стокова борса. Михалевски напомни, че в началото на годината именно тази борса беше използвана да се продават огромни количества дървесина, беше намалена цената в полза на частните купувачи и бюджетът беше ощетен с около 2.5 млн.лева. bdquo;Сега същата стокова борса се използва, за да се купят по- скъпи горива, отколкото могат да се купят на свободния конкурентен пазар в България, отбеляза депутатът от левицата. По думите му практиката е, че при такива количества и срокове, основният производител на горива дава отстъпка около 4% от стойността. Същевременно когато има такива мащабни доставки, търговците на едро доставят горивата на нулева цена, обявена към датата на доставката. Михалевски изтъкна, че договорът за доставката е сключен на 2.3лв. на литър за дизеловото гориво, докато в същия момент цената на бензиностанциите е 2,2лв. на литър на дребно. bdquo;За бензина положението е подобно, добави депутатът. Той обобщи, че държавният бюджет е ощетен с около 750 000 лева. bdquo;Това са годишните надбавки за пенсиите на 36 000 българи, изчисли Михалевски.

Депутатът Пенко Атанасов напомни, че именно Славейков разпореди всички семена, които произвежда Селскостопанската академия, да минават през борсата. bdquo;Оказа се обаче, че се е объркал, изтъкна Атанасов. По отношение на стоковото зърно Атанасов подчерта, че сега всички директори на институти са поставени под натиск от председателя на Академията – да бъдат продавани на борсата, като това, което се предлага е 400лв., а иначе търговията със зърно е около 450лв. на тон. bdquo;Къде отива тази разлика? – попита Атанасов.

Димчо Михалевски изрази възмущението си и от поредната лъжа на Бойко Борисов. Той и лидерът на БСП Сергей Станишев са подписали отворено писмо, с което опровергават твърдението на Борисов, че предишното правителство е дало разрешение за концесия на баластрата в участъка при гара Яна по АМ Хемус. Социалистите напомниха, че тези концесии са дадени от правителствата на Костов и на Сакскобургготски. bdquo;Борисов да спре да изопачава фактите и да лъже, призова Димчо Михалевски.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст