Пета испанска провинция иска помощ

Migration Image

Испанската провинция Кастилия-Ла Манча е петата след Каталуния, Андалусия, Валенсия и Мурсия, която ще поиска помощ от централното правителство в Мадрид, съобщава испанската държавна информационна агенция EFE. Става въпрос за 800 млн. евро, които ще се използват за плащания по дълга и лихвите, според запознати.

Така правителството на премиера Мариано Рахой се изправя пред нови изпитания – съвсем скоро след като представи проектобюджета си за 2013 г. и икономическата програма с реформите, които страната ще изпълнява през следващите години. И на фона на продължаващите протести в иберийската страна на недоволните от съкращенията на социалните плащания.

От Каталуния обяви, че имат нужда от 5 млрд. евро, Андалусия се нуждае от 1 млрд. евро, Валенсия – от 4.5 млрд. евро, а Мурсия – от 300 млн. евро.

Икономиката на Испания продължава да затъва, а от централната банка предупреждава за задълбочаване на рецесията. Публичният дълг на страната остава под натиск и продължава да нараства заради слабия контрол върху разходите на автономните провинции.

Кастилия – Ла Манча (на испански Castilla-La Mancha) е автономна област в Централна Испания. Столица е град Толедо, а областта е най-рядко населената в страната.

В миналото Кастилия – Ла Манча и Мадрид са образували областта Нова Кастилия, но с въвеждането на системата на автономните области са разделени поради големите икономически различия между столицата и останалата част от областта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст