Продължава разпитът на свидетели по делото срещу ислямистите

Migration Image

Пазарджишкият окръжен съд разпита още няколко свидетели по делото за радикален ислям, което се води втора седмица срещу 13 имами от Родопите. Разпитани бяха Яшар Салих, имам в джамията в центъра на града и Тошо Недков, председател на джамийското настоятелство.

Първият свидетел каза, че двама от обвиняемите – Ахмед Ахмед и Абдулах Сали, са правили проповеди, но не вижда нищо нередно в това. Това противоречи на показанията му от досъдебното производство, където е казал, че проповедите на Ахмед са довели до етническа нетърпимост и напрежение.

Констатирано беше разминаване в показанията и на другия свидетел -Тошо Недков, който е казал, че сириецът Моафак е носил парите за издръжка на проповедниците. Останалите свидетели Яшар Яшар, Ахмед Башли и Халил Халил казаха, че сочения за ръководител на организацията Саид Мутлу е проповядвал в Сърница в джамията в квартал bdquo;Петелци, освен това е бил директор и на училището за имами в Сърница.
Последният от разпитаните до момента свидетели, Мехмед Зефиров е имам в град Доспат. Той също каза, че познава Мутлу и е изпращал отчети за дейността си на него, тъй като е преподавал и в училището за имами в Сърница.
Зефиров потвърди, че в дома му са извършвани претърсвания и каза, че финансирането на организацията bdquo;Ал Уакф-Ал Ислами е правено отвън, но не посочи от коя държава.

Адвокат Хари Харалампиев уведоми съда, който защитава част от подсъдимите, воглаве с техния тартор осведоми съда, че като председател на Общинския съвет в Пазарджик ще отсъства до приключване на общинската сесия . Неговите подзащитни дадоха съгласието си пред съда заседанието да продължи без неговото присъствие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст