Увеличаване на инвестициите обсъди Плевнелиев в серия от срещи в Ню Йорк

Migration Image

Възможностите за инвестиции в областите на земеделието и производството на храни, инфраструктурата и енергетиката обсъди в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев с министър-председателя на Кувейт шейх Джабер Мубарак Ал-Сабах. По общото им мнение, посочените сектори имат най-голям потенциал за реализация на кувейтски инвестиции в България. Двете държави имат и сериозен опит в областта на военномедицинското сътрудничество, което, според президента Плевнелиев и шейх Джабер Ал-Сабах, е добра основа за развитието на двустранните отношения и в отбранителната сфера.

По време на разговора Росен Плевнелиев е потвърдил поканата си до емира на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах да посети България за обсъждането на конкретни двустранни проекти. Двамата лидери са поставили акцент и върху културното взаимодействие между двете страни.

Като bdquo;нов етап в развитието на двустранните отношенияrdquo; между България и Индонезия определиха срещата си в Ню Йорк българският държавен глава и индонезииският президент Сусило Бамбанг Йодхойоно. България счита Инднезия за един от ключовите си партньори в Югоизточна Азия и високо цени ролята на азиатската държава за засилването на регионалното сътрудничество и интеграцията в регионалната организация АСЕАН. Двамата държавни глави поставиха акцент върху подобряването на търговско икономическите връзки и задълбочаването на бизнес контактите. България е утвърден стабилен и предвидим партньор и предоставя отлични възможности за достъп до европейския пазар, подчерта индонезийският президент. Двамата президенти са обсъдили и възможностите за обучение на индонезийски студенти в България.

Потенциалът за увеличаване на броя на финландските туристи в България обсъди държавният глава с финландския президент Саули Нийнисте. Плевнелиев е подчертал по време на срещата заинтересоваността на страната ни от участие на финландски компании в реализацията на стратегически проекти с общоевропейско и национално значение. Страната ни ще подкрепи Финландия за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2013-2014 г., е станало ясно още по време на разговора.

Българската икономика трябва да намери достойно представителство на нови пазари, коментира след срещите си в Ню Йорк президентът. България предоставя стабилност и добра среда за бизнеса, но са необходими качествени проекти, посочи Росен Плевнелиев и призова бизнеса за повече активност.

Президентът ще се срещне днес в Бостън със студенти и ще изнесе лекция в Харвард на тема bdquo;Пътища за развитие в Югоизточна Европа: българската перспективаrdquo;. Държавният глава ще постави акцент върху значението на стратегическото мислене за ефективността и конкурентоспособността на икономиките, както и върху необходимостта от дългосрочно планиране на икономическото развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст