Марси Рийс пристигна в България

Марси Рийс

Новият посланик на САЩ Марси Рийс пристигна в България, съобщи американската дипломатическа мисия у нас. Тя е старши дипломат от кариерата с тридесет и четиригодишен опит в Европа, на Карибите и в Близкия изток. Специалист е по проблемите на националната сигурност и военнополитическата сфера. Работила е по важни въпроси, свързани с Обединените нации и НАТО, с контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

Преди назначението й за посланик в България Рийс е била главен заместник-помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент. Тя е била и заместник-ръководител на делегацията при преговорите с Руската федерация за договора за съкращаване на стратегическите оръжия Нов СТАРТ.

Между 2008 и 2009 г. Рийс е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси. Там тя отговаря за службите, поддържащи отношения със Северноатлантическия алианс и с Европейския съюз, както и за стратегическото планиране и за кадрите.

Рийс е работила и като министър-съветник на Бюрото за Военнополитически въпроси в Багдад между 2007 и 2008 година. Тя е била посланик на САЩ в Албания (2005-2007), ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003-2004) и директор на Офиса за политически въпроси на ООН (2001-2003).

Задграничният опит на Марси Рийс включва и работа в посолството на САЩ в Лондон, четири години в Американската мисия при Европейския съюз в Брюксел и дипломатически назначения в Турция и в Доминиканската република.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст