Маргарита Попова: Очаквам достойни кандидатури за поста главен прокурор

Migration Image

Очаквам Висшият съдебен съвет да предложи много достойни кандидатури за поста главен прокурор. Този избор е изключително важен за възстановяване на общественото доверие в съдебната система и затова всички кандидати трябва да имат равен шанс, както и възможност да се представят със своите заслуги, позиции и визия за бъдещето на съдебната система. Това заяви пред журналисти днес в Пловдив вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя подчерта, че за първи път изслушването и изборът на членове на Съвета, както от квотата на съдебната власт, така и от квотата на Народното събрание, са били публични. ldquo;Радвам се, че идеите за промени в Закона за съдебната власт, които моят екип предложи през 2010 г., този път са факт и хората, които заемат толкова отговорни длъжности във ВСС бяха избрани след подобна публична процедураrdquo;, каза още вицепрезидентът.

Според нея е необходимо в началото на мандата си новоизбраният ВСС да даде оценка за дейността на своите предшественици. По думите й, трябва да бъдат анализирани позитивите и негативите на сега действащия орган и ако има негативи, да се установи произходът им – структурен или чисто кадрови. Ако това не се случи, новият ВСС няма да успее да структурира работата си в посока на очакваните от обществото реформи, посочи Попова. ldquo;Претенциите и очакванията са много високи, а проблемите и изискванията трябва да бъдат определени ясно и категорично, заяви още вицепрезидентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст