Метаморфоза

Migration Image

В началото на седмицата Центърът за изследване на демокрацията оповести проучване за корупцията у нас. Изводът на изследвателите е, че броят на раздаваните рушвети у нас надвишава 2-3 пъти този в останалите страни от ЕС. А държавната администрация държи инициативата за алъш-вериша.

Корупцията не само е голяма, но вече е залегнала в обществената представа за човешкия прогрес. На практика рушветчийството вече е бронирано здраво в гърдите ни и бронебойни патрони срещу него няма открити.

С тази твърда вяра все повече българи, желаещи по-бързо обслужване от администрацията, отварят вратите на чиновниците с крак, защото в двете ръце носят дарове за тях.

Както е тръгнало обаче, в най-скоро време навиците на държавните служители, които водеха в инициативата за получаване на подкупи, ще претърпят метаморфоза. Те ще стават все по-пасивни, докато корупцията ще придобива характер на широко народно движение заради активността на търсещите административна услуга българи.

От тази гледна точка някои мерки за борба с корупцията изглеждат лишени от смисъл. Например семинарът Актуални аспекти на противодействието на корупцията, в който участват министър Цветан Цветанов и германски експерти по правоохранителните въпроси. Идеята на форума е обсъждане на казуси и практически проблеми в борбата с рушвета и обучение в добрите практики на баварското правосъдие.

В контекста на бързо видоизменящата се рушветчийска среда у нас става очевидно, че практиката на баварците няма да ни е полезна. И от изследването на ЦИД се вижда, че те са далеч зад нас. Единственото решение на проблема е корупцията да бъде обявена и официално за българска държавна политика. И бездруго в широкия смисъл на думата такава липсва – защо да не се възползваме от движението на широките народни маси?

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст