Напрежение в съюза на Оланд със зелените

Франсоа Оланд

Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд поиска съюзниците в управляващата коалиция от партията на Зелените да подкрепят политиката на Евросъюза. Това се случи, след като еколозите обявиха, че на вота, който ще се проведе през следващия месец, ще гласуват против Пакта за бюджетна дисциплина на общността. По всичко личи, че документът все пак ще бъде приет с гласовете на социалистите и на десните партии. Въпреки това действията на Зелените са най-откритото противопоставяне срещу Оланд от месец май, когато беше създадена коалицията. То идва и в момент, когато популярността на френския президент рязко спада. Според последните проучвания одобрението за Оланд през септември е спаднало до 43%, докато през август е било 54 на сто. Това е най-ниското одобрение за социалиста, откакто пое президентския пост.

За разлика от предшественика си Никола Саркози, Оланд подкрепя плановете за връщане към балансираните бюджети. За него те са една необходима стъпка в борбата с дълговата криза в Европа. В края на миналата седмица обаче, по време на своя Национален съвет, зелените отхвърлиха споменатия пакт, одобрен от европейските лидери още през март тази година. Еколозите са на мнение, че той не е правилният отговор на задълбочаващите се проблеми на Стария континент. По време на съвета те призоваха за започване на разговори за нов европейски дневен ред, който да се следва в борбата с кризата. Решението беше изненадващо дори за някои от членовете на партията, при все че част от тях отдавна лансираха тази позиция.

Отношенията между социалистите и зелените се обтегнаха още преди решението за пакта. Причината бе изказване на министъра на индустрията – социалиста Арно Монтебур, че ядрената енергия е енергия на бъдещето. Според еколозите това изказване хвърля сериозно съмнение върху изразеното намерение на правителството да намали зависимостта на страната от атомната енергия в бъдеще.

Опозиционният Съюз за национално движение на бившия президент Саркози, смята, че сегашните действия на зелените са несъмнено доказателство за разцеплението в управляващата коалиция. Те призоваха техните представители в кабинета – министрите на жилищното строителство и на развитието Сесил Дюфло и Паскал Канфин, да се оттеглят. Лидерът на парламентарната група на зелените Франсоа де Рюжи отхвърли тази възможност, но отбеляза, че партията му е в пълното си право да не приема договорености, които никога не е подкрепяла. По думите на Де Рюжи пактът никога не е бил част от коалиционното споразумение…, а е наследство от времето на Саркози.

Източници от кабинета на премиера Жан-Марк Еро също изтъкнаха, че присъствието на Сесил Дюфло и Паскал Канфин в правителството не може да бъде поставяно под въпрос. Интересно е обаче как ще се развие конфликтът в коалицията през следващите седмици на фона на спадащото доверие към президента Оланд. През този месец той обяви амбициозна програма за съживяване на френската икономика в рамките на две години. Същевременно Оланд призна, че растежът през 2013-а най-вероятно ще падне под 1 процент. Освен това нивата на безработица във Франция са най-високите за последните 13 години. В тази обстановка управляващите трябва да намерят допълнителни 30 млрд. евро, необходими за съкращаване на бюджетния дефицит под 3 на сто. Ясно е, че предстоят трудни месеци за френските социалисти.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст