24-ти пехотен Черноморски полк възкръсва в изложба

Migration Image

Спомените за героичния 24-ти пехотен Черноморски полк ще възкръснат отново в Бургас през октомври, съобщиха от общината. Изложба с уникални исторически кадри и предмети от 5 до 31 октомври ще напомня на бургазлии и гости на града за незабравимите бойни подвизи и победи на легендарния полк на Нейно Величество Царица Елеонора.

Експозицията гостува на морския град по покана на Община Бургас, със съдействието на Националния Военноисторически музей в София и е част от поредицата събития, включени в областния календар, с които ще бъде отбелязана 100 – годишнината от Балканските войни.

Дванадесет витрини със снимки, документи, предмети и оръжия проследяват героичните исторически събития от периода на Балканската война през 1912 – 1913 г.

Архивни фотоси ще покажат Царица Елеонора като самарянка по време на Балканската война, командира на полка полковник Христо Недялков, схемата на сраженията при Чаталджа, ефрейтор Иван Арабаджиев, пленил турско знаме в боя при Бунархисар, бивакът на 24-ти пехотен полк при с. Каяфа-кьой до Чаталджа, камилния обоз на 24-ти пехотен полк в Македония и др. любопитни факти от периода на Балканската война.

24-ти пехотен Черноморски на н.в. Царица Елеонора полк е създаден на 19 януари 1889 г. с държавен указ. Той се попълва от Бургаското военно окръжие и се формира на базата на 3 и 4 дружина от 11-ти пехотен Сливенски полк. В Първата балканска война полкът воюва успешно при с. Константиново, с. Елеклер, при Лозенград, с. Пурлия, Соуджак дере и Бунархисар, при Чаталджанската позиция, с. Лазаркьой, при атаката на Одринската крепост, Кум дере и Мезар тепе.

Изложбата ще бъде официално открита на 5 октомври в зала А. Г. Коджакафалията на Културен център Морско казино.

На същия ден, преди 100 години Българската армия започва военни действия (5 октомври 1912 г.), а само ден по-късно 24-ти полк преминава българо – турската граница при с. Радовец (Тополовградско) и още в първото сражение отблъсква граничните части на противника.

Следват едни от най-славните и патриотични боеве в нашата история – тези по време на Балканската война от 1912-1913 г., за които вестник Таймс констатира: В Източна Европа се роди нова военна сила, която даже Великите сили не ще могат да удържат..

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст