Български писател спечели награда на Би Би Си

Migration Image

Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би си за кратък разказ със своята творба На изток от Запада, съобщава на сайта си Би Би Си. Победителят е обявен на церемония в Лондон, излъчена на живо по Радио 4.

Пенков получава 15 хил. паунда, а вторият отличен автор – южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2 500 паунда за своя разказ Убежище.

Конкурсът на Би Би Си за разказ, традиционен от 2006 г., бе открит тази година по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство. Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война.

Би Би Си (British Broadcasting Corporation (BBC), Британска съобщителна корпорация) е британски радиосъобщителен и телевизионен комплекс. Корпорацията е създадена през 1922 г. като първата частна радиостанция в света. През 1927 г. същата придобива специален статут, като се финансира самостоятелно от събираните лицензни такси. Във Великобритания BBC не излъчва реклами и платени съобщения.

След 1938 г. станцията открива първите си чуждоезикови редакции за чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст