Държавните дялове в Енерго-Про излизат на борсата

Migration Image

Вторичното публично предлагане на държавните дялове от по 33% от капитала на двете електроразпределителни дружества на Енерго-Про започва от 3 октомври (сряда), съобщиха от ПФБК по време на представянето на сделката. Инвестиционният посредник е избран за консултант при продажбата на дружествата, които работят в Североизточна България и обслужват областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.

Началната цена за Енерго-Про Мрежи АД е 109.87 лв./акция, а за Енерго-Про Продажби АД – 11.09 лв. за един брой. Публичното предлагане на борсата ще продължи максимум 30 дни, а минималната цена, която държавата може да вземе за тези акции е 53 млн. лева. Парите от тази сделка обаче няма да влязат в Сребърния фонд и съответно да подкрепят пенсионната система, а ще попълнят сметките на Държавната консолидационна компания, която е собственик на тези дружества. После под формата на дивидент тези пари ще отидат в държавния бюджет.

От продажбата на Енерго-Про Мрежи се очакват 48 млн. лв., а от Енерго-Про Продажби – около 5 млн. лева. От първото се предлагат 434 940 акции, а от второто – 495 330 броя, като няма минимално количество, за което да се дават поръчките (може и само една акция, или пък за всички накуп). Опитът обаче показва, че в такива случай поради големия интерес книжата се разпродават още в първите дни на публичното предлагане.

Въвеждане, обновяване и отменяне на поръчките се допуска в интервала между 10 и 11 ч. посредством системата за търговия RTS. И за двете емисии един лот е равен на една акция.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст