Станишев: Референдумът за Белене е победа на българското гражданско общество

Migration Image

Въпросът за българската атомната енергетика трябва да се дебатира открито и с аргументи. Нека народът да реши. Това заяви председателят на Коалиция за България Сергей Станишев от парламентарната трибуна. Той определи референдума за АЕЦ Белене като победа на българското гражданско общество. bdquo;Ето това е България на гражданите, коментира Станишев. Той бе категоричен, че 770 000 българи искат гласът им да бъде чут. bdquo;Няма как да приема тезата, че българинът е прост и не може да се ориентира в тематиката, добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че проектът Белене е изгоден за страната ни, при условиe, че той се контролира от българската държава. Според Станишев е важно да има българска централа, чрез която може да се прави икономическа и социална политика и да се гарантира сигурността. bdquo;Не някой друг да обира печалбата и да я изнася навън. Нагледахме се, каза още лидерът на БСП. Той изрази тревогата си, че държавата е на автопилот. bdquo;Притеснен съм за това, което хората ще трябва да платят за вашите безобразия. Потресен съм от лъжите на хора на най- високо ниво, обърна се Станишев към управляващите.

Румен Овчаров също остро критикува мнозинството от ГЕРБ. bdquo;Осъзнахте, че направихте огромна глупост. Разбрахте, че загубихте първия етап от битката за Белене още в момента, в който внесохме подписката. Разбрахте, че загубихте и втория етап – политическата и експертната дискусия по проекта, заяви още Овчаров. Той изтъкна, че българите вече плащат цената за безумията на ГЕРБ. Според него Булгаргаз и НЕК са доведени до фалит. bdquo;Сега източвате и атомната централа в Козлодуй. Всичко, до което се докоснете, се разпада. Вие сте на последната година от управлението си, няма какво да се оправдавате с тройната коалиция и с ланшния сняг. Колкото и да увъртате, ваша е отговорността, категоричен беше Овчаров. bdquo;След 10 месеца мандатът ви свършва, прокуратурата ще работи и след това. Имайте го предвид, обърна се депутатът към управляващите. Според него едва ли ще се намери нормален българин, който ще приеме една чужда компания да дойде на неговата територия да построи атомна централа и българинът да поема рисковете, да гарантира печалбите, а пък чуждите инвеститори просто да печелят. Овчаров напомни още, че само преди година в национален ефир Бойко Борисов говореше как АЕЦ Белене е изключително изгоден проект и без него ще внасяме електроенергия. Само след десетина месеца Борисов каза, че проектът няма да се строи, а после пък ГЕРБ намериха инвеститори за кризисен пиар. bdquo;Резултатът от всичко това е – 1,5млрд.лв. пропилени на вятъра, обобщи Овчаров.

ГЕРБ ошашавиха дори собствените си избиратели, заяви Петър Курумбашев. bdquo;Оказва се, че всяко решение на Бойко Борисов е вярно, независимо от това дали противоречи на предишното, коментира с ирония депутатът от левицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст