Включваме се във Фонда за намаляване на бедността

Migration Image

България се включва в инициативата на МВФ за разпределение на извънреден доход от продажбата на злато в полза на слаборазвитите държави. Това реши правителството на днешното си заседание.

В тази връзка страната ни ще внесе под формата на субсидия в специалния Фонд за намаляване на бедността и постигане на растеж вноска в размер на около 1.69 млн. специални права на тираж (СПТ) от разпределените за страната под формата на дивидент около 1.88 млн. СПТ.

През февруари Бордът на изпълнителните директори на МВФ е взел решение 700 млн. специални права на тираж, получени от продажбата на злато, да бъдат разпределени между държавите-членки под формата на дивидент, за да улеснят набирането на допълнителни средства във Фонда за намаляване на бедността и постигане на растеж.

Решението предвижда разпределението на дохода да бъде извършено само ако страните- членки се ангажират да внесат доброволно най-малко 90% от разпределените средства (630 млн. СПТ) като субсидия в този Фонд.

Участието на България в подобна инициатива е предпоставка за успеха на стратегията за подпомагане на слаборазвитите страни в настоящата неблагоприятна икономическа ситуация в света, пише в мотивите на правителственото решение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст