Павлова представи в Прага перспективите ни за следващия програмен период

Migration Image

Перспективите на България за следващия програмен период при работата със средства от Европейския съюз представи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на презентация в Прага. Тя изнесе лекция на тема bdquo;Публичната дипломация и европейските фондове ndash; първият програмен период на България: научени уроци и перспективиrdquo; пред Дипломатическия корпус и представители на Министерството на външните работи на Чешката република.

Павлова запозна присъстващите с областите, които получават финансиране у нас на обща стойност 8 млрд. евро от фондовете на ЕС. Тя обърна внимание на приоритетите, финансирани от петте оси на Оперативна програма bdquo;Регионално развитиеrdquo; 2007-2013 г. на стойност 3.1 млрд. лева. Успешно завършени със средства от нея са вече 226 проекта, което я прави една от най-резултатните в страната, подчерта министърът.

Най-важното за нас е въздействието на средствата от фондовете на ЕС да бъде видимо и с конкретни резултати за българските граждани, а реализацията на проектите да доведе до дългосрочни социални и икономически резултати за обществото, заяви Павлова.

Като основен проблем в изпълнението на Оперативна програма Регионално развитие тя посочи състезателната процедура при кандидатстването по проекти. Павлова даде за пример тези, които се отнасят до общинска инфраструктура, където нуждите са големи, и изискваните за изготвянето им значителни ресурси води до тяхното разпиляване. Състезателната процедура показа, че общините имат затруднения да идентифицират най-спешните си нужди, да приоритизират проектите, да планират подготовката им и да ги изпълняват едновременно, допълни регионалният министър.

Липсата на ясно определени национални политики в сферите на интервенция на ОПРР е решаващо за ефективното планиране и изпълнение на грантовите схеми, каза още министър Павлова.

Друг проблем според нея е несинхронизираното изпълнение на операции и схеми от отделните оперативни програми, което води до слаба координация и интеграция на изпълнението им на териториално ниво.

Започнахме избор на проектни предложения, като оказваме техническа помощ на общините в процеса на подготовката, идентифицирането и приоритизирането им на базата на реални нужди, посочи още Павлова.

Възнамеряваме да променим процедурите за избор на проекти през следващия програмен период, каза още министърът . Ще представим система за предварителен избор на тези, които са приоритетни, включени са в интегрираните планове за градско възстановяване и развитие или попадат в секторна стратегия. Така ще се подобри ефектът от изпълнението на оперативната програма, заяви Лиляна Павлова.

Тя уточни, че главен приоритет през периода 2014-202 г. ще бъде енергийната ефективност в жилищни и обществени сгради. Мерките в тази област ще бъдат комбинирани с реновиране и подобряване на заобикалящата градска среда. Ще се засили използването на инструментите за финансов инженеринг.

От 1 до 28 октомври в Прага се провежда Шестия фестивал bdquo;Архитектурна седмицаrdquo;. България участва със свой щанд в рамките на изложението, което тази година е с основна тема Вишеградската четворка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст