НБГ и Юробанк се сливат

Migration Image

Най-голямата банка в южната ни съседка Национална банка на Гърция и И Еф Джи Юробанк Ергасиас се обединяват. В петък по обяд Атинската фондова борса спря временно от търговия акциите на двете кредитни институции след появилите се информации за водените преговори за сливане. Местните сайтове и агенция Ройтерс пък излязоха с коментари, че сделката дори е одобрена от централната банка на Гърция. Според източници на Атина в консолидацията щяла да бъде включена и държавната банка Хеленик Постбанк, в която и НБГ , и И Еф Джи Юробанк притежават по близо 6% от капитала.

Висши банкови мениджъри, пожелали анонимност, заявиха за БАНКЕРЪ, че сделката наистина ще стане факт. Въпросителни няма – параметрите са договорени, благословията на надзорните органи е получена.

Тройката – МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия, контролираща изпълнението на ангажиментите, които Гърция е поела към кредиторите, е натиснала правителството за сливането на трите банки. В петък около 17 часа българско време бордовете на директорите на НБГ и И Еф Джи Юробанк са заседавали, за да уточнят окончателните параметри и графика, по който ще стане сливането, както и официалното съобщение до медиите.

Обединението на трите кредитни институции ще създаде най-голямата банкова група в Гърция. Целта е по този начин да бъде засилена сигурността на милионите вложители на трите банки. За момента няма информация дали процедурата по сливането ще бъде съпътствана от допълнителна държавна финансова подкрепа.

Според банкери обединението няма да доведе до преструктуриране на българския банков пазар. С други думи, очаква се ОББ, която е собственост на НБГ и Пощенска банка, чийто мажоритарен собственик е И Еф Джи Юръп Холдинг, да запазят своята самостоятелност. Според експерти в момента за сливане между тях и дума не може да става. Причината е, че няколко месеца преди въпросното обединение в Гърция люксембургските дружества на Спирос Лацис извадиха Пощенска банка от контрола на гръцката И Еф Джи Юробанк. В момента И Еф Джи Юръп Холдинг на Лацис притежава 54.27% от капитала на българската Пощенска банка, кипърският Си И Ейч Болкан Холдинг, който също се контролира от Лацис , е собственик на 11.16% от капитала, а И Еф Джи Юробанк притежава 34.36% от акциите. Някои експерти смятат, че сделката в Гърция предвижда размяна на пакети ценни книжа, които ще позволят на люксембургския холдинг на Лацис да придобие 100% собственост върху българската Пощенска банка. Друг е въпросът дали милиардерът и фамилията му смятат да продават кредитните си институции у нас и в други държави на Балканския полуостров, или да продължат да ги управляват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст