Президентът излезе от кризата

Migration Image

ГЕРБ планират да наградят президентството, като увеличат бюджета му с почти 50 процента. Проектобюджетът за 2013 г. предвижда 6.136 млн. лв. за институцията. Несигурни за изхода от изборите за държавен глава, управляващите гласуваха през 2011 г. най-ниския бюджет Дондуков 2 – малко над 4 милиона. Само седем месеца след като Плевнелиев встъпи в длъжност, обаче му отпуснаха допълнително близо един милион лева за международната му програма. Които си дойдоха таман, защото се оказа, че новият държавен глава обича да пътува.

Към август в президентството са работели 152-ма души – с около 20-тина по-малко, отколкото, когато Плевнелиев зае поста. В четвъртък той окачестви цялостната предложена фискална рамка като балансирана, разумна и коректна.

Жестът, освен като отпускане на пари за човек на ГЕРБ, може да се интерпретира и като израз на доверие към дейността на държавния глава. Така например, докато Първанов караше мандата си, месеци след първия му по-сериозен скандал с Дянков, обявил го за немлад милионер, парите му за 2010 г. бяха орязани с около милион. По такъв начин, с финансова репресия, кабинетът има възможност да държи в постоянен шах институцията. С най-много пари президентството разполагаше през 2009 г. – 7,15 милиона, които са само с около милион по-малко от предвидените за догодина.

Засега Плевнелиев логично не оправдава надеждите, че ще е здравословна противотежест на властта. Макар на няколко пъти да имаше изяви, които изглеждаха изпреварващи и дори леко опозиционни спрямо намеренията на премиера. Последната беше, когато се обяви против преговори с инвеститори преди референдума за Белене. Нищо чудно обаче и това да се координира. От друга страна, трябва да му се признае, че той е политикът най-високо във властта, пред когото опозицията може да си изплаче мъките. Но само дотам.

ГЕРБ не търпят змии в своята градина. Поведението на президента, който не се меси много-много, често посещава различни места по света, възторгва се от клъстери, хай-тек паркове и иновации, а отскоро и от референдуми, добре допълва показния стил на управляващите.

И ако поддържа същата линия, е почти сигурно, че и по-догодина усмивката няма да слезе от лицето му заради финансови затруднения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст