Сирийци бягат към България

Migration Image

Поток от сирийски бегълци е възможно да прелее през границите ни, след като в четвъртък (4 октомври) Турция взе официално решение за евентуални военни действия в Сирия.

Само през последното денонощие (сряда срещу четвъртък) са задържани общо 33-ма души, опитали да минат нелегално границата. 22 от тях са със сирийско гражданство, обяви главен комисар Захарин Пенов, директор на Главна дирекция Гранична полиция.

Бегълците се опитали да прекосят зелената граница на България при общините Малко Търново, Болярово и Свиленград, допълни комисарят. Имаме готовност – Държавната агенция за бежанците, и БЧК да отговорим на засилен поток на бежанци в България. Броят им е увеличен спрямо предишните месеци, но не може да се говори за вълна или някакъв наплив към България, заяви Марияна Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба на Българския червен кръст (БЧК) по повод увеличения брой бежанци на границата ни с Турция.

Президентът Росен Плевнелиев също коментира темата. Ние търсим решение така, че да имаме една много адекватна подкрепа на хората в близост до границите и да предотвратим бежански вълни, които да тръгнат из Европа, както и в други части на света, заяви той.

От БЧК вече изпратиха към Симеоновград камион с помощи от първа необходимост. Държавната агенция за бежанците се е обърнала към БЧК за съдействие, за да могат да се справят с първата бежанска вълна. Камионът е натоварен със 150 легла, 200 комплекта чаршафи, 200 одеяла, възглавници и калъфки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст