В СДС вече не остана какво да се цепи

Migration Image

Евгений Дайнов е роден през 1958 г. в Пловдив. Завършил е история и модерни езици. Завършва Оксфорд, има докторат по модерна политическа история. Той е член-основател на Центъра за изследване на демокрацията и на Центъра за социални практики. Бил е и програмен директор на Политическа академия за Централна и Югоизточна Европа. От 2002 г. е професор в Нов български университет. Автор е на повече от 100 научни публикации.

nbsp;

Г-н Дайнов, каква е вашата версия за ходовете на правителството около Белене?

– Хипотезата ми е, че когато Бойко Борисов каза, че спира АЕЦ Белене, той явно беше обещал нещо на руснаците, за което не ни информира. Трябва да е ясно, че Москва няма току-така да се откаже от най-големия си проект в Европа. Очевидно той или не може да им даде това, което им е обещал, или пък само той си мисли, че се е разбрал с тях. Затова е и този масиран натиск върху България по руски образец – брутален, недодялан, с брадвата напред с цел да се възстанови проектът Белене. Част от това е искът за 1 млрд., който заведе Атомстройекспорт. Друга част са тези очевидни мошеници, които се правят на инвеститори, а единият от тях дори е и осъждан в Италия.

Не рискуват ли управляващите спад в доверието към тях заради непоследователната им позиция?

– Те са като ударени с мокър парцал, защото чак сега разбират нещо, за което анализаторите ги предупреждавахме от много време. А то е, че те не умеят да се договарят с Русия. Само си мислеха, че могат, но не могат. Оттук нататък ще наблюдаваме само увеличаващ се натиск от Москва и последваща паника в София. Това, разбира се, ще подкопае доверието в правителството, което изглежда безпомощно.

Оформя ли се около ГЕРБ мрежа от присъдружни партии – СДС, РЗС, организациите на Касим Дал и на Марешки?

– Да, оформя се. Бих добавил към този списък и ЕНП на Мария Капон. Очевидно Борисов се опитва да лансира, а това е неговият маниер на действие, максимален брои партии, които да са един вид негови. Част от тях и направо зависят от него. Поне една-две да влязат в парламента и той си е опекъл работата след следващите избори. Да не забравяме и че има задкулисен натиск върху партията на Меглена Кунева и тя да стане присъдружна на ГЕРБ. Още не е напълно ясно и какво става при националистите, но е изключено да няма формация, която да не гравитира към управляващите.

Кои от тези партии е възможно да влязат в съюз една с друга за изборите?

– Мисля, че всички те нямат манталитета да говорят помежду си или да правят формации. Всички са закачени към Борисов и гледат само него. Така че аз не очаквам да има някаква комбинация. Премиерът е обещал всичко на всички, но не е в състояние да им го даде. Те все още не знаят това. Ако пък го знаят, тепърва ще се надпреварват за неговото благоволение.

Спомняте ли си дали е имало подобно създаване на партии патерици и в друг исторически момент?

– Навремето в СДС също беше пълно с партии двойници. Когато почнаха процеси на делене, още преди Костов да направи единна партия, неудобните биваха изключвани и на тяхно място се появяваше дубликат. Имаше двойници на радикалдемократите , на социалдемократите, на земеделците и СДС казваха – Ето, имаме си такава и такава партия. Забавлението се разиграваше през 1994-1995 година.

Може ли новият пост на Станишев да привлече към БСП някаква част от колебаещите се гласоподаватели?

– Не и ако той не си изясни отношението към Белене и към Русия. Ако ги нямаше историите с този проект и референдума, т.е. прокарването на руски интереси, постът председател на европейските социалисти можеше да привлече и бивши привърженици на СДС. Неговият голям проблем е, че той се постави в позицията на Георги Първанов – като обслужващ Москва чрез енергийните проекти. А това отблъсква гласоподавателите. Той трябва да разбере дали е шеф на европейските социалисти, който ще привлече по-широк кръг електорат, или е копие на бившия президент. Този избор Станишев ще трябва да го направи в следващата половин година.

Как си обяснявате високото признание към него -само следствие от негови особени заслуги ли е?

– Мисля, че сред европейските социалисти е имало нагласата да не се влиза в обичайната битка – французи срещу германци срещу англичани, както обикновено става. Вероятно са решили да вкарат човек от Източна Европа и по този начин да признаят съществуването на източноевропейците, така да се каже. Мисля си и че това решение е взето още преди години, когато те са се огледали и са го забелязали като премиер на България. Той говори английски, завършил е в Русия, има и специализации на Запад и очевидно се е оказал достатъчно оправен, за да върши партийна работа. И след пробния срок, който имаше, го избраха. Това се прави хем за да се избегнат големи партийни кръвопролития, хем за да се постави на картата Източна Европа. Много хитър ход между другото, защото на ЕНП и през ум не им е минавало да поставят източноевропеец начело.

Упорито се говори за възможно разцепление в СДС между новото ръководство и хората около старото. Има ли подобни настроения?

– И да има, и да няма разцепление, няма абсолютно никакво значение. СДС беше завзето от провинциални тарикати! Оттук нататък на тях им предстои да въртят провинциалните си тарикатлъци с Бойко Борисов, от които най-накрая няма да им излязат сметките. И да се цепят, и да не се цепят, то вече няма какво да се цепи. Няма кой да гласува за провинциални тарикатчета, които при това са от крайните квартали на провинцията.

Възможно ли е партията на Касим Дал, БСП и ГЕРБ да привлекат част от традиционния електорат на Доган, каквато цел са си поставили?

– Не мога да дам категорична оценка по тази тема. Но досега всички такива опити въпреки първоначалния им малък успех винаги са се проваляли. Взимат някъде малка община, но после всичко си се нарежда постарому.

Как си обяснявате, че доста хора припознават гилдията на социолози, политолози и експерти от неправителствени организации като част от статуквото в България?

– Средният човек, който е полуобразован, идентифицира всеки, който гледа по телевизията като изедник. Дават по телевизията Цветанов, Борисов, Станишев и той си казва: А тези са се оправили, а аз не съм се оправил. Това впрочем не може да се случи в страна със силно гражданско съзнание, а в България то е особено слабо. Всички, които излизат по медиите, биват възприемани поне от половината от населението като хора, които са се уредили за сметка на народа. Те не си дават сметка, че аз например, изобщо не съм се уредил вместо някой, който не работи и пие от сутринта. Просто няма как аз да съм му взел нещо, за да съм на екрана вместо него.

Но това вече е част от друг разговор – защо българинът се чувства като жертва. И защо не прави нищо, за да промени това. Такъв тип човек не може да подреди двора си на село и изисква от Бойко да му доставя краставиците. И понеже той не му ги доставя, почва да го мрази.

Разговора води Димитър Ганев

снимка: 67688

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст