Усмивки от албанските ленти

Бойко Борисов и Сали Бериша - ръка за ръка за просперитета на българо-албанската дружба.

Като чуя за официално посещение на наша делегация в Албания и ме напушва смях. Не че имам нещо против страната на орлите. Точно обратното – поддържам връзка с приятели от студентските години, които живеят там, хубав коняк имат, домашна ракия и със сигурност най-много мерцедеси на глава от населението в света. Ама като се стигне до междудържавни отношения, все едни и същи глупости се говорят.

Тази седмица например премиерът Бойко Борисов отиде в Албания с голямата кошница. Строил бе министрите Делян Добрев, Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Сергей Игнатов, Вежди Рашидов и кмета на София Йорданка Фандъкова плюс солидна бизнес делегация. Подписаха се споразумения в сферата на образованието, науката и културата, икономиката и външните работи, ще им даваме акъл за метрото в Тирана и изграждането на нови трамвайни линии. Направо ум да ти зайде!

Албания да изнася битум за строителството на пътища в България. Колкото имате, толкова можем да вземем – отсече премиерът. И допълни с вещина: Има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години.

Хубаво де, ама с пощенски гълъби ли ще го караме тоя дзифт до България? На премиера му е лесно – натовари делегацията на двата Спартана, че президентът бе окупирал Еърбъс за посещението в Израел. Да бе пробвал да качи хората си на един автобус и така да се приберат до София. Тогава и сам можеше да оцени идеята си.

Шосетата от Тирана до македонската граница минават само през планини, а разминаването между две по-големи превозни средства по тях става само на магия. Да не говорим, че воаяжът продължава около 10 часа. Железопътна линия между трите страни също липса. Ето така ще стига и всичкият албански битум до България.

Иначе маршрутът гордо се кичи с наименованието европейски транспортен коридор N8 и на думи отдавна е голям приоритет и за България, и за Албания и за Македония. Но нашият премиер е оптимист – ние строим магистралите Тракия, Струма, Марица, Хемус, та един нищо и никакъв коридор ли ще ни се опре. Ще го изградим така, както не се дадохме на румънците и направихме Дунав мост 2.

Спомням си как през 2007 г. бях в Тирана с една подобна делегация. И пак се подписваха междудържавни споразумения, говореше се за важността на въпросния еврокоридор, чуха се апели от рода: Нека спрем с декларациите и да преминем към конкретни действия. Е, резултатът е ясен – коридорът все още си стои затънал някъде там край Крива паланка.

То и с инвестициите ни в Албания ситуацията е същата – за периода 1996 – 2011 г. България е инвестирала 9.9 млн. евро. Или за всяка от 15-те години по 660 хил. евро. Стокообменът за 2011-а е 95.7 млн. долара. С туризма ситуацията не е по-розова – 20 470 албанци са посетили България миналата година. Направо да паднеш от смях.

Но пък в Тирана е лесно да изпъкнем – членове сме на НАТО на Европейския съюз, ще им помагаме, значи имат нашия глас. Ето, според албанския премиер Сали Бериша България е сред страните с най-добри показатели в Европа и причината за това са Бойко Борисов и кабинетът му.

Няма какво повече да кажа. Само ще се усмихна. И ще чакам какво ще каже подир няколко години следващата делегация, която отиде в Тирана, за да засилва сътрудничеството.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст