БНБ се усъмни в бюджет 2013

Подуправителят на БНБ Калин Христов обяснява на финансовия министър Симеон Дянков че бюджетната му сметка не е точна.

За пръв път от много години насам Българската народна банка изрази сериозни резерви спрямо предложения проектозакон за бюджет на държавата. Това стана на съвместното заседание на парламентарните комисии по икономика и по бюджет и финанси в четвъртък в зала Изток на Народното събрание. В претъпканото от депутати, министри, експерти и журналисти помещение финансовият министър Симеон Дянков представи основните параметри на Закона за държавния бюджет за 2013 година. По-точно, прочете уводното писмо към него. Присъстващите изслушаха до болка познатите им вече стойности за ръста на БВП, за увеличение на приходите и разходите, за допълнителните пари, които щели да получат пенсионерите, здравеопазването, образованието и т. н. Още докато Дянков рецитираше, депутат от Коалиция за България промърмори: Ама че скука. Нищо интересно, хайде да приключваме. Но не се оказа прав.

Дебатът започна с изказването на подуправителя на Българската народна банка Калин Христов, който каза, че има опасност предлаганият от правителството бюджет да не бъде изпълнен. Направи го по много дипломатичен начин, присъщ за авторитета на институцията, която представлява. Но забележките му прозвучаха като вой на сирена, алармираща за предстояща опасност.

БНБ има малко по-различно виждане за структурата на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) от това на правителството – каза Христов. – Според нас потреблението ще е по-слабо и ще има по-малък внос. От наша гледна точка това означава, че приходите, заложени в бюджета, са леко надценени, което крие риск за по-голям дефицит, ако очакваният от правителството икономически растеж не се сбъдне. Така че, бидейки последователни, ние препоръчваме в бюджета да се предвидят повече резерви, които да го предпазят от едно лошо развитие на икономическите процеси. Такъв сценарий е напълно възможен, имайки предвид силно негативната среда в еврозоната и очакванията за влошаване на ситуацията в САЩ след изборите, заяви подуправителят на БНБ Калин Христов.

Той отбеляза, че вноската на БНБ, заложена в бюджет 2013-а (тя се равнява на приходите минус разходите на банката), е по-висока от ревизираната от нея прогноза. Ние сме сметнали, че вноската ще е 90-95 млн. лв., докато в бюджета е записано 119 млн. лева, обясни Христов.

Подуправителят на БНБ не пропусна да спомене и предложения от министър Дянков данък върху лихвите по влоговете, на който правителството толкова разчита, за да постигне заложеното 12%увеличение на приходите от данъка върху доходите на физическите лица. Дългосрочният ефект от този данък най-вероятно ще демотивира хората да спестяват. Което означава, че в дългосрочен хоризонт инвестициите в икономиката ни ще са по-малки. И това при условие, че оттук нататък ние все по-трудно ще можем да привличаме чуждестранен капитал заради очакванията за влошаване на ситуацията в страните от еврозоната, коментира Калин Христов.

Когато Централната банка на една държава прави подобен коментар за проектобюджета, най-малкото, което трябва да направят вносителите му, е да орежат част от заложените разходи в него и да създадат необходимите финансови буфери. Симеон Дянков обаче очевидно няма намерение да прави подобни корекции.

Доста по-категоричен и не по-малко аргументиран в оценката си за бюджет 2013-а бе депутатът от ДПС Йордан Цонев. Бюджет 2013-а фокусира всички недостатъци в управлението на ГЕРБ през целия му мандат. Първо, той продължава да намалява резервите и да увеличава дълговото бреме на страната. За трите пълни години на управлението на ГЕРБ – от началото на 2010-а до края на 2012-а, общият размер на натрупания дефицит е около 5.4 млрд. лева. А като прибавим и този за 2013-а, ще е около 6.5 млрд. лева. Това е твърде голяма сума дори и в ситуация на криза, обясни Цонев. Той недвусмислено заяви, че прогнозата за приходната част не е реалистична и не е съобразена с досегашното ниво на събираемост на данъците. Увеличаването на приходите с 1.8 млрд. лв.(бел.ред. – в консолидирания бюджет за 2013-а са заложени постъпления от 30.55 млрд. лв. при 28.75 млрд. лв. за 2012-а) е проблематично и заради това най-вероятно дефицитът ще бъде увеличен, защото в бюджета няма заложени буфери, и това е другият голям недостатък. За мен този бюджет е бюджет на полугодието. В него предвидените приходи са нереални, но заложените разходи ще бъдат направени, каза Цонев.

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров пък директно обвини уж дясната партия ГЕРБ в левичарство. Притеснява ни вземането на един все по-ляв завой, който се забелязва като концепция на правителството. Този ляв завой се изразява в решения за увеличаване на данъци, повишаване на осигурителни прагове и т.н. Най-голямото данъчно намаление, което предлага правителството, е това върху онлайн хазарта. И ако комбинираме това с намерението ви да обложите депозитите, човек стига до извода – не спестявайте, а играйте онлайн хазарт, констатира Димитров.

Реакцията на тези и други сериозни обвинения от представителя на правителството бе слаба. След като проектозаконът бе гласуван и от двете парламентарни комисии, Симеон Дянков заяви, че бюджет 2013 е амбициозен. Изпълнението му щяло да изисква доста усилия, но той бил сигурен, че ще се справи. И какво друго би могъл да каже, след като дори според хора от ведомството му бюджетът за следващата година е правен по порочната процедура – планират се разходите и след това се търсят източниците на приходи за тях. Според добре осведомени държавни служители гуруто на ГЕРБ Бойко Борисов е фиксирал 600 млн. лв. за увеличение на пенсиите и е оставил хората на Дянков да си блъскат главите как да ги намерят. Така се е родила идеята да се обложат лихвите по депозитите, срещу която, както всички чухме, премиерът няма нищо против. Само да не се окаже, че постъпленията от този данък, както и приходите от ДДС ще са много по-малко от планираните. Защото стане ли това, Дянков ще трябва да отложи други бюджетни плащания за следващата – 2014 година. Така че тежко му и горко на следващото правителство!

А всички оплаквания на Борисов от тройната коалиция – за предизборно повишаване на пенсиите и отложено плащане на задължения, ще бъдат като детски плач пред наследството, което той ще остави… Истинското предизвикателство за ГЕРБ през 2013-а ще е да се справи със собствения си бюджет – ако вземе, че спечели изборите.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст