Федералният резерв запазва екстрите

Бен Бърнанке - шеф на федералния резерв на САЩ

Паричният комитет на Федералния резерв не промени монетарната му политика на редовното съвещание на 23 и 24 октомври. Основната лихва ще се движи в диапазона от нула до 0.25% – поне до средата на 2015-а, а остава в сила и програмата за стимулиране на икономиката чрез по-висока парична ликвидност (QE3). Щатската централна банка ще продължи да инвестира обратно в гарантираните с ипотеки книжа на агенциите получените плащания по главниците на вложенията си в агентски дългови и ипотечни инструменти. Федералният резерв ще продължи да купува и допълнителни количества ценни книжа, гарантирани с ипотеки в размер до 40 млрд. щ. долара месечно. Разчита се тези сделки да увеличават банковите инвестиции в дългосрочни книжа с около 85 млрд. щ. долара през всеки от месеците до края на 2012-а. При това програмата няма краен срок на действие.

Федералният резерв подчерта за пореден път, че високата безработица е водещият елемент при определяне на банковата политика. За разлика от жилищния сектор, където се забелязват сигурни признаци на подобрение.

Публикуваните през седмицата данни показват, че покупките на нови жилища в САЩ са се увеличили с 5.7% през септември и са достигнали най-високия си брой от април 2001-а досега. Основен стимул за търсенето са ниските ипотечни лихви, които помагат за съживяването на бизнеса на строителните фирми. Недостигът на работни места и строгите изисквания за отпускане на заеми обаче все още са пречка за по-солидно възстановяване. На годишна база търсенето на нови жилища през миналия месец е скочило с 27.1%, а средната цена на сделките се е повишила с 11.7 процента.

Според анализатори от бранша последните данни за жилищния пазар показват, че вече не става въпрос дали секторът се раздвижва – има ясни доказателства, че той се е оттласнал от дъното и вече е в средата на възстановителния процес.

Заявките за стоки с дълготрайна употреба са скочили с 9.9% през миналия месец благодарение на по-голямото търсене на самолети. Ако не се броят поръчаните транспортни съоръжения, месечното увеличение е 2 процента. Поръчките на машини и съоръжения за бизнеса пък не са се променили в сравнение с август, но като се има предвид цялостният им спад през третото тримесечие, може да се очаква охлаждане на инвестициите през второто полугодие.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст