Лиляна Павлова: Обмисляме нов фонд за жилищно саниране

Migration Image

Обмисля се създаването на още един гаранционен фонд, който да работи в подкрепа на социално слабите семейства, които искат да санират жилищата си с европейски пари. Това обяви министърът на регионлното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която отчете дейността на строителното ведомството през тази година.

Това реално ще е вторият помощен механизъм за подкрепа на собствениците на апартаменти, които решат да се включат в програмата за обновяването на българските домове с пари по bdquo;Регионално развитиеldquo;. За целта са предвидени общо 63 хил. лева, като 13 млн. лева от тях се управляват от Фонда за енергийна ефективност и са предвидени за отпускането на нисколихвени кредити от Корпоративна търговска банка, която мениджър на фонда.

Ако решат да се включат в програмата за саниране, собствениците на жилищата трябва да осигурят средно по около 5 хил. лева. Това са половината от необходимите средства, като останалата половина ще дойде като безвъзмездна помощ от програмата. Въпреки нисколихвени заеми обаче много от собствениците нямат възможност да се възползват от проекта. Затова от регионалното министерство обмислят създаването на още един гаранционен фонд, който да работи в подкрепа на социално слабите семейства и пенсионерите. Идеята е той да отпуска още по-изгодни кредити с лихви под 4.5%, както и да даде възможност на собствениците на апартаменти да започнат връщането на борчовете 2-3 години, след като са санирали жилищата и са спестили от сметките си за ток и парно. Решение за създаването на фонда ще се вземе, след като идеята бъде обсъдена с финансовия министър Симеон Дянков. Все още обаче не е ясно какъв ще е размерът на парите в новия фонд за саниране, както откъде ще дойдат те.

Иначе очакванията са парите за саниране да стигна за 180-200 сгради или 6 хил. апартамента. В същото време от обновяване се нуждаят около 18 700 многофамилни обекта, в които живеят 2.7 млн.българи или общо около 720 хил. апартамента. Това показва анализ на регионалното министерство. Засега интерес към проектите за енергийна ефективност са проявили обитателите на 117 сгради, а одобрените проекти са общо 14, отчете Лиляна Павлова.

bdquo;Тази година сме създали превантивна организация, изненади от снега не може и не трябва да има. Знаем, че в неделя ще вали в планинските райони, трябва да има пълна мобилизацияldquo;, заяви Павлова. Около 60 на сто от необходимите материали за поддържането на пътищата през зимата са осигурени за територията на цялата страна. Все още техниката не е по места, защото част от нея е на строителните обекти, но от 1 ноември спира строителството и машините ще се прехвърлят в съответните пунктове, от които се тръгва за разчистването на снега.

В Пернишка област има проблеми с доосигуряването на техника и добави, че нов екип ще поеме грижата за участъка на Струма – лот 0, обясни регионалният министър. Освен това в Перник не достигат 20 водачи на специализирани машини, а във Враца – 60. Подобни трудности има в още няколко региона въпреки безработицата, защото работата е тежка, заяви още Павлова.

От думите на министъра стана ясно още, че се разработена нова наредба с изисквания, нормите и правилата за поддържането на общинските и републиканските пътища, която е предложена за обществено обсъждане. С наредбата ще има единни правила спрямо класа и вида път за това как трябва да изглеждат почистените пътища при снеговалеж.

Изграждането на ВиК инфраструктурата е друг много важен приоритет за регионалното министерство, поясни Павлова. Тя допълни, че вече е стартирала реформата във водния сектор. До края на януари 2013 г. ще бъдат готови регионалните ВиК мастър планове, които ще се финансират по ОП Околна средаrdquo;.

bdquo;Рехабилитирани за времето, в което съм министър, са около 600 км второкласни и третокласни пътища, като одобрени са още три проекта, с което рехабилитираните километрите стават 850ldquo;, подчерта още Павлова.

Освен пътищата през тази година бяха санирани 266 детски градини и училища, а над 35 града имат обновени центрове, сгради и улици. В ход са и проектите за градски транспорт в седемте големи града на страната. През тази година друг важен проект, който е стартирало МРРБ, е изграждането на нова, по-добра социална среда за децата, живеещи в домове, похвали се регионалният министър.

По bdquo;Регионално развитиеldquo; досега са договорени 90% от средствата, а плащанията достигат близо 1 млрд. лева. Това е сериозен пик в усвояването на програматаrdquo;, коментира Павлова. Най-голямото предизвикателство на министерството догодина е усвояването на още 1 млрд. лева, какъвто ангажимент е поела страната ни към ЕС. Една от големите амбициите на Павлова е страната ни да договари 4 млрд. лева по регионалната програма за следващия програмен период.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст