Ощипаха ЕВН с 80 млн. лева

Migration Image

Промененият от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) механизъм за компенсиране на разходите, направени от електроразпределителните дружества за изкупуване на тока от възобновяеми източници, е довел до 80.3 млн. лв. щета за ЕВН в периода от юли до септември, оплакаха се от частното дружество. За въпросните три месеца в Югоизточна България са били произведени 250 087 мегаватчаса ток от зелени източници на стойност над 121.5 млн. лева. От тях Националната електрическа компания е трябвало да възстанови на ЕВН 98.9 млн. лева. Вследствие на променения от ДКЕВР компенсаторен механизъм обаче дружеството получава като компенсация само 18.6 млн. лв., като разликата от 80.3 млн. лв. остава невъзстановена до момента.

От ЕВН заявиха, че за времето от юли до септември е бил достигнат връх на произвoдството на енергия от ВЕИ централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. На 1 септември между 13 и 14 ч. е била регистрирана поредната върхова стойност на производството на ток от зелени източници, като регистрираният ”товар” от ВЕИ централи по мрежата е достигнал 385 мегавата. Регистрираното производство на зелена” енергия през посочения час се е равнявало на 38% от цялото електропотребление на всички клиенти на ЕВН за същия период.

Основните фактори за този ”бум” са големият брой новоприсъединени мощности, предимно фотоволтаични централи, както и благоприятното време.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст