Великобритания изпълзява от рецесията

Управителят на “Бенк ъф Инглънд” Мървин Кинг

Великобритания излезе от рецесията , след като през третото тримесечие отчете най-силния растеж за последните три години. БВП на страната се е увеличил с 1% спрямо предишните три месеца и е без промяна на годишна база, съобщи Националната статистическа служба на 25 октомври. Впечатляващият тримесечен ръст се дължи на обилните приходи от билети за състезанията по време на Олимпийските игри и на подема в сектора на услугите, а той пълни три четвърти от английската икономика.

Данните са повод за краткотрайно успокоение на правителството на премиера Дейвид Камерън, което се бори да направи строги бюджетни икономии. Но управителят на Бенк ъф Инглънд Мървин Кинг предупреди в средата на седмицата, че възстановяването на стопанството е бавно и несигурно. Това предполага, че последните данни донякъде маскират действителната икономическа слабост и може да се наложи допълнително стимулиране от страна на централната банка. Защото БВП е все още с 3.1% по-малък от върховата му стойност през първото тримесечие на 2008-а. Статистическата служба отчете също 0.6% икономически ръст през третото тримесечие на тази година спрямо периода юли-септември на миналата точно след като коалиционният кабинет на Камерън пое властта.

Данните от 25 октомври са предварителни и ще бъдат коригирани, след като статистиците съберат повече информация. Спадът на БВП през второто тримесечие беше ревизиран на 0.4% от първоначално обявените 0.7 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст