Disney взе Междузвездни войни за 4 млрд. долара

Migration Image

Disney ще купи студиото на Джорд Лукас – Lucasfilm, за 4.05 млрд. долара, съобщават световните агенции. Така компанията, която притежава студията Pixel и Marvel, ще държи и всички права върху култовите поредици Междузвездни войни и Индиана Джоунс.

Джордж Лукас, който е едноличен собственик на студиото си, ще получи половината от сумата по сделката в брой, а останалите – в акции. Това ще го превърне в един от големите частни инвеститори в Disney, която освен филмовия бизнес има телевизионен канал и верига от тематични увеселителни паркове.

Заедно със сделката беше обявено, че първият филм от новата трилогия за вселената на Междузвездни войни – Епизод VII, ще е готов за 2015 година.

Шестте филма от поредицата Междузвездни войни са донесли печалба от общо 4.54 млрд. долара, а четирите Индиана Джоунс – 1.95 млрд.долара.

Джордж Уолтън Лукас Младши (George Walton Lucas, Jr., фамилията на английски се изговаря по-близко до Люкас) е номиниран за награда Оскар американски филмов режисьор, продуцент и сценарист. Той е известен с неговите епични филми – сагата Междузвездни войни и Индиана Джоунс – втория в сътрудничество с неговия приятел Стивън Спилбърг. Лукас е един от най-независимите и успешни режисьори и продуценти в американската филмова индустрия, с богатство, оценявано на общо 3.6 млрд. американски долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст