Фюле: Имате голям потенциал на Балканите и ЕК е готова да ви подкрепи

Migration Image

bdquo;България има голям потенциал на Балканския регион и Европейската комисия има интерес и е готова да подкрепи този потенциалrdquo;. Това каза Щефан Фюле, член на Европейската комисия, отговарящ за разширяването и европейската политика за добросъседство по време на среща с министър ndash; председателя Бойко Борисов.

Фюле поздрави българския правителствен ръководител за балансираната и добросъседска политика на страната ни в региона.

На срещата бе подчертана ролята на България за запазване на етническата толерантност в региона и провежданата от страната ни балансирана външна политика, която продължава да бъде двигателна сила на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

По време на разговора Борисов отново постави въпроса пред Европейската комисия за членството на България в Шенгенското пространство, като изтъкна, че в момента страната ни, дори без да е в Шенген, изразходва огромни средства за бежанците, които през южната ни граница, идват у нас от Сирия. bdquo;Без да сме в Шенген ние сто процента изпълняваме всичките си ангажименти по опазване на Шенгенската границаrdquo;, подчерта още веднъж Борисов.

Фюле заяви категорично , че Европейската комисия е убедена, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и пое ангажимент още веднъж да постави въпроса пред комисията.

На срещата двамата обсъдиха и възможностите за присъединяване на други Балкански страни към на Европейския съюз. Борисов още веднъж подчерта, че страната ни подкрепя членството на Македония в Европейския съюз при стриктно спазване на всички европейски критерии.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст