Девет мераклии за метрото до Бизнес парка в София

Migration Image

Голям интерес сред строителите предизвика изграждането на отсечката на метрото от ж.к. Младост 1 до Бизнес парка в София. Девет кандидати се явиха в търга за проектирането и строителството на участъка с дължина 2.6 км и с три нови метростанции. Офертите им бяха отворени на 6 декември, а победителят ще бъде избран до пролетта.

За изграждането на трасето ще бъдат използвани 55 млн. евро от парите по оперативна програма Транспорт, които бяха спестени от отсечката на подземната железница от бул. Цариградско шосе до летището.

Поръчката е разделена на две позиции и за всяка от тях ще бъде избран отделен изпълнител. Първата част е с дължина 1550 метра и включва две метростанции – една до кръстовището на бул. Александър Малинов и бул. Андрей Ляпчев, и една зад хипермаркет Хит. А мераклии за този участък са обединение Метробилд Младост и турската компания Доуш.Прогнозната стойност за изпълнението на обекта не е посочена. Но от изисканата гаранция за участие, която е 800 хил. лв., може да се предположи, че строителството ще струва най-малко 80 млн. лв., тъй като според Закона за обществените поръчки гаранцията за участие е до 1% от стойността на обекта.

Двойно повече оферти бяха подадени за строежа на втория участък. Той е дълъг 1070 метра, с една спирка при кръстовището на околовръстното шосе и ул. Самар. Включва и подземен паркинг за 80 автомобила. За изпълнение на проекта оферти подадоха австрийската Порр-МетроБизнес Парк, Адвал, обединенията Метро Витоша 2012, Метро Бизнес парк, Гео Метро Б.П и Галчев – Асигния Переда IV. Прогнозна стойност и за него не беше посочена, но гаранцията за участие е 400 хил. лв., което подсказва, че ще бъдат похарчени поне 40 млн. лева.

Бъдещите изпълнители ще бъдат избрани според икономически най-изгодната оферта, като най-много точки (55) носи предлаганата цена за изпълнение. Проектното предложение има тежест от 28 точки, предложението за технология и организация на строителството – 14, а планирането на изпълнението на проекта едва 3 точки. Очаква се строителството на метрото от Младост 1 до Бизнес парка да приключи през 2015 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст