Президентът на САЩ изрази безпокойство от насилието в Египет

Migration Image

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил по телефона на египетския си колега Мохамед Морси, за да изрази дълбокото си безпокойство от насилието по време на протестите в Египет, по време на които бяха убити няколко души и стотици ранени, съобщават световните агенции, цитирайки Белия дом. Президентът подчерта, че всички политически лидери в Египет трябва да кажат ясно на своите привърженици, че насилието е неприемливо, се посочва в съобщението на Белия дом.

Обама приветства предложението на Морси за диалог с опозицията, но подчерта, че този диалог трябва да се състои без предварителни условия. Президентът на САЩ призова също и опозиционните лидери да участват в диалога без предварителни условия.

Египетският президент Мохамед Морси е поканил всички политически сили да се срещнат в събота в президентския дворец в Кайро за започване на национален диалог за изготвяне на политическа пътна карта след референдума за новата конституция. Той е подчертал, че допитването ще се състои, както е предвидено на 15 декември въпреки съпротивата на опозицията.

Морси обяви също, че въпреки протестите и възраженията на неговите противници няма да отмени указите от 22 ноември, които му дадоха почти абсолютна власт.

Мохамед Морси е един от активните участници в организацията Мюсюлманско братство. През 2000-2005 г. е депутат в египетския парламент, избран като независим кандидат, тъй като Мюсюлманското братство няма право да издига кандидати.

По време на Египетската революция в началото на 2011-а Мюсюлманското братство създава Партията на свободата и справедливостта и Мохамад Морси става неин пръв председател.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст