Синя коалиция на хоризонта?

Десницата ще има поне още една възможност

Изключването от СДС на Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков и оставката на Надежда Нейнски се превърнаха в катализатор за разпада на синята партия. Въпросът сега е какво ще последва от това. Очакванията са съюз Единство, който националният съвет отказа да регистрира, да прерасне в движение или в партия, към която ще се присъединят голяма част от недоволните от ръководството. Новата, все още неформална организация беше създадена като опит за обединение на СДС и ДСБ. Според неофициална информация между двете страни има принципно съгласие за евентуален съюз. Това означава, че отново може да видим формата Синя коалиция на изборите през 2013 година.

Мартин Димитров отказа да коментира темата, като обясни, че не желае да изпреварва събитията. Първо, искам да чуя идеите и предложенията на колегите, каза той ден преди срещата на Единство, която се проведе на 7 и 8 декември.Ваньо Шарков също не пожела да прави прогнози, преди да разбере какви са настроенията. Каквото кажат хората, това ще направим, заяви той.

Нека все пак да припомним основните събития около синята партия от седмицата. Първо, във вторник депутатът на СДС и лидер на организацията в Плевен Цветан Костов обяви, че напуска партията заради несъгласие с ръководството. Ако до вчера СДС бе символ на демократичните процеси у нас, днес се превърна в партия от комунистически тип, в каквато аз не бих могъл да членувам, заяви той. Заедно с него си тръгнаха още трима от шестчленното ръководство на местната структура в Плевен. В нея остават един заместник-председател и секретарят на организацията, който обяви, че ще работи до февруари и след това ще напусне.

Роенето обаче тепърва започваше. В същия ден Кабаиванов повтори, че народният представител Михаил Михайлов се е самоизключил от партията, тъй като не е плащал членския си внос. Реакцията на Михайлов припомни за конфликтите в СДС по времето на предишното й ръководство. Той разказа как още през април 2011 г. е обявил пред Националния съвет, че няма да го плаща членски внос. Причината – не бил съгласен с начина, по който е бил издигнат кандидатът за президент на СДС Румен Христов. Дойдоха тогава ръководството и казаха:това ви е кандидатът, гласувайте за него. Това беше, описа ситуацията депутатът. След като СДС се включи за вота за държавен глава в коалицията Съюз на десните партии, Мартин Димитров и Иван Костов си размениха остри реплики. Сред седемте участници в нея бяха и организациите на Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, Александър Праматарски и Любен Дилов – син.

Сред напуснали по собствено желание през седмицата се наредиха и министърът на вътрешните работи между 1999 и 2001 г. Емануил Йорданов, както и кметът на Свищов Станислав Благов. Ироничният коментар на бившия шеф на МВР беше, че на 7 декември вместо рожден ден на партията ще се празнува нейното закриване.

Областният съвет на СДС във Велико Търново се присъедини към лагера на вътрешната опозиция и поиска оставката на националното ръководство. Засега в местната организация няма оставки.

В тази отчайваща атмосфера обаче синьото ръководство незнайно откъде видя поводи за оптимизъм. Убедени сме, че голямото завръщане към СДС започва, каза Кабаиванов, уверявайки, че следващите месеци ще го докажат.

Не е изключено от СДС да бъдат изключени и останалите й четирима народни представители. Решение за това може да се вземе на националния съвет през януари, ако внесената от тримата независими депутати кандидатура за конституционен съдия на Галя Гугушева не бъде подкрепена. След провала на предложението за Петър Стоянов обаче сините представители взеха решение да не гласуват и да не подкрепят други номинации.

Много неизвестни има и около финансирането на партията. Тримата независими – Николов, Карбов и Тетимов, които обещаха да пренасочат субсидията си към СДС, могат да изпълнят намерението си единствено като обявят принадлежност към Синята коалиция. Това обаче не е толкова лесно, защото, ако го направят, 40% от парите ще отидат в ДСБ.

Въпреки че като евентуални партньори на СДС за изборите се спрягат партиите от бившия Съюз на свободните демократи и новоучредената Народна партия Свобода и достойнство, известна и като партията на Касим Дал, през седмицата Кабаиванов обеща, че няма да участва в нови коалиции.

Дали в коалиция ще се включи неформалният все още съюз Единство, може би ще се разбере сравнително скоро. На 23-ия рожден ден на СДС организацията, в която участват Мартин Димитров, Надежда Нейнски и Ваньо Шарков , ще обсъжда бъдещето си в Пловдив. ДСБ вече гласува своите депутатски листи, но записа във форумната си резолюция и следния текст: Декларираме своята готовност да съхраним Синята коалиция и обещаваме, че ще обединим демократичните гласове в опозиция на ГЕРБ и да няма да позволим подмяна на десницата. Прекалено ясно послание, което не оставя място за разностранни интерпретации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст