Столицата безсилна пред Софийска вода

Migration Image

Със скандал и напускане на залата от страна на общинските съветници от БСП приключи заседанието на Столичния общински съвет тази седмица. Дотам се стигна, след като червените общинари поискаха да направят местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода, но мнозинството отхвърли предложението и удължи до март срока на работната група, която разглежда договора.

Мотивите за прекратяването на концесията бяха, че компанията постоянно нарушава контракта, а най-голямата глоба, която и е била налагана досега, е в размер на 150 лв. на ден за забавен отчет.

Общинските съветници от ГЕРБ на практика признаха, че Столичната община няма механизми, за да контролира концесията. Кметството е установило, че монополистът редовно не спазва поетите ангажименти, но не може да го санкционира. Водното дружество например е трябвало да ограничи течовете до 50%, но през последните четири години те продължават да са около 60 на сто. Съответно за несвършената работа плащат всички столичани и това е причината от лятото цената на водата да е 1.76 лв. за кубик.

Според проверка на общината дружеството не изпълнява инвестиционната си програма и нарушава Закона за обществените поръчки. Според шефа на икономическата комисия в общинския съвет Николай Стойнев миналата пролет на Софийска вода е била наложила глоба от 20 хил. лв. за неспазване на показателя за качеството на водата, но съдът я отхвърлил с мотива, че отклоненията са допустими според подписания преди години договор. По думите на Стойнев сключеният контракт между Столичната община и акционерното дружество Софийска вода задължава кметството винаги да плаща дори при неизпълнения от страна на концесионера. Той коментира начина на сключването му като престъпен. Записаните в документа текстове гарантират на монополиста, че при евентуалното прекратяване на концесията той може да обрули кметството най-малко с 200 млн. лв., а нищо чудно да стигне и до милиард, смята Стойнев. Единственият вариант на този етап е работната група да предложи на концесионера да сключи споразумение с общината, с което да се съгласи да бъде наложен по-строг контрол върху харченето на парите за вода. Нещо, което според запознати остава в сферата на илюзиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст