Столичани в приключение

София расте

София оглави поредната класация! За съжаление отзад напред. Този път тя се нареди на последно място по качество на живот сред столиците в Европейския съюз. С тази констатация ни зашемети американската консултантска компания Mercer навръх Никулден. Всеки, който харесва българската столица, ще се почувства като шаран, ударен с чук. Да ни прощават американците, ама ние вече не се докачаме чак толкова, обръгнали сме да висим на дъното на всевъзможни класации и можем дори да поспорим.

Темата е като футбола – всички имат мнение, палят се, недоволстват и дават акъл. Рядко ще срещнеш някой да каже: Не разбирам нищо от футбол. Но такива има. А да чуеш: Нямам мнение за живота в София е просто невъзможно. В противовес на всенародния нихилизъм и чувство за обреченост има една категория българи и столичани, които винаги твърдят: На мен пък тук си ми харесва. Предвид деликатната 113-а позиция, отредена ни от Mercer в световен план, и след като сме се смъкнали с още три позиции надолу, по-логично е да решим, че просто техният стандарт е занижен.

Кои са преди нас в Европа? Предпоследен – Букурещ (107-о място), Варшава(84-а), Атина (83-а), Любляна (75-а), Будапеща (74-а), Прага (69-а) и т. н. Първенец е Виена, последен – Багдад. Несъгласните може да възразят срещу съображенията на американците, чието ежегодно проучване цели да упъти мултинационалните компании и други организации как да плащат на своите служители в различни краища на света. За базов град е ползван Ню Йорк, който пък е твърде висока топка за нас.

За да оборим американците, трябва да наблегнем именно на субективизма във възприятията. Кой столичанин например не се диви на твърденията на чужденците, че София е много интересен град и е очарован от нея? В началото го отдавахме на любезност, но после взехме да си вярваме, че е искрено. Да ти го каже някой иракчанин – бива, но когато го чуеш от устата на американци, европейци и азиатци без видими симптоми на психически отклонения, какво да си мислиш.

Ето и вторият феномен – класацията на столиците с най-много зеленина, в която сме доста напред. Първо решаваш, че хората, съставили класацията, не са в час, после започваш да се питаш дали ти самият си в час. И тъкмо да се разколебаеш в негативизма си, се появява някое кошмарно описание в чуждестранните медии или някоя друга класация, която те удря като с чук.

Единственият изход от объркването е на принципа: Иди и виж!. Тогава думите на тираджиите по соцвреме, които на въпроса у дома: Как е там, как сме ние?, отговаряха: Добре сме, че не знаем колко сме зле. При това България печели много от решението на Mercer да подреди в класация само столиците. Ако в нея бяха включени останалите градове по света, българската столица би отишла с няколко десетки позиции назад.

Да възприемаш живота в София като привилегия, късмет, камо ли за наслада става все по-трудно. Все по-натрапчиво обаче е усещането, че става въпрос за лош късмет или проклятие. Това обяснява и защо запушването на зейнала от месеци яма в уличката пред дома ти причинява щастие. А липсата на канализация в нарочени за баровски квартали – мрачно удовлетворение. Оправянето на трафика с надлези, подлези, метро и велоалеи води почти до екстаз: Дано да доживеем!

Интонацията е според поколението софиянци. Всяко следващо гледа неприязнено предишното, ругае по-предишното и проклина най-предишното за това, че се е довлякло в София и е развалило рахатлъка му. Всичко щяло да бъде по мед и масло, ако не били дошли селяндурите от провинцията.

Заблуда! Ако всички столичани се върнат по родните си места, със столицата е свършено. София нито ще бъде столица, нито ще бъде уважена от Mercer . Подозираме дори, че ще изчезнат и твърденията от типа на: На мен пък тук си ми харесва. Може тук-там да се чуе одобрение заради по-спокойния живот (като във всеки провинциален град), но не и да се влезе в класация с база Ню Йорк, дишайки във врата на Букурещ. Пък като ти накривее, иди до Виена (ей я где е!), за да се увериш, че сме по-близо до нея, отколкото до Багдад!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст