Топло, по-топло около бургаските атентатори

МВР шефът Цветанов и Тревър Пиърс си стискат ръцете

Вътрешният министър Цветан Цветанов би рекорда за задгранични командировки и почти е напът да се превърне в истински невъзвращенец. Откакто отпраши за САЩ на 20 ноември, кракът му не е стъпвал на родна земя. Тази седмица я завърши в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Освен дълготрайността на командировките впечатляващи са и дестинациите на пътуванията му. Може би благодарение на динамичната смяна на маршрутите не позволява на носталгията да го е изяла досега. Най-напред САЩ, после Острова на нейно Кралско Величество Елизабет и сетне столицата на Стария континент Брюксел.

С най-голямо очакване бе натоварена визитата на вицепремиера и вътрешен министър Цветанов отвъд Океана, най-вече заради предположенията, че Големия брат ще хвърли светлина върху атентата в Бургас. Обиколките и срещите му в различни държавни институции обаче оставиха впечатлението, че програмата му е съставена така, че да изчака прелитането в САЩ и на премиера Бойко Борисов. До 2 декември Цветанов изръшка конгресмени от Групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ, де що има държавни секретари, Държавния департамент, американския Сенат, главния прокурор и министър на правосъдието, ДЕА, Джърман Маршал фонд, ЦРУ, ФБР, Сикрет сървиз и дори службата за спецразследвания към ВВС на САЩ. Нийде обаче, даже и от висотата на щатските военновъздушни сили, Цветанов, верният му антимафиот ‘b9 1 Станимир Флоров и феята на държавното обвинение Ася Петрова от Шумен не видяха категорична диря от извършителите на атентата в Бургас през юли.

Учудване от този факт простодушно сподели и премиерът Бойко Борисов докато на свой ред посети САЩ. Борисов бе удивен как е възможно при наличие на запазената глава на единия от атентаторите, на ДНК-профил и на пръстовите му отпечатъци да не бъде открита никаква следа, която да ни отведе до самоличността му. Учудването си от това, че толкова световни служби не могат да се справят с този проблем въпреки всички данни, събрани за лицето, Борисов изказа и пред президента Барак Обама. От своя страна Обама се съгласил, че доказателствата на българската страна са безспорни и затова щял да натисне US-службите да работят по-активно за разкриването на самоличността на атентатора от Бургас.

Единствената новина за терористичния акт, която изскочи от протоколния разговор на българската делегация, водена от премиера Борисов, с президента Обама, бе, че са установени помагачите на загиналия атентатор. Изяснено е кои са хората, идвали у нас с фалшиви шофьорски книжки, уточнили сме истинските им имена, знаем къде са отсядали, какви коли са карали, обяви Борисов. Свързващото звено обаче е атентаторът, който се взриви. Работата по събиране на доказателства трябва да продължи, за да издържат те в съда, каза той.

Думите на министър-председателя подействаха като камшик на вътрешния шеф, който веднага хвана самолета за Великобритания. Неслучайно министър Цветан Цветанов заминава за там – предстои му да продължи работата с британските служби, за да бъде разследването успешно, изтъкна Борисов.

От Острова обаче не долетяха никакви вести около разследването- МВР шефът разговаря с колежката си Тереза Мей и обсъди с нея бъдещи превантивни мерки срещу тероризма. Почти същия ефект имаше и разговорът му с генералния директор на Агенцията за борба с тежката организирана престъпност (SOCA) Тревър Пиърс. Прозвучаха дежурните думи за добро сътрудничество и признанията, че България е стратегически партньор на SOCA на Балканите и е фактор за стабилност в региона.

И докато Цветанов се рееше във висините, прелитайки от точка А до точка Б в дългата си командировка, премиерът излъчи поредната порция новини, свързани с разследването на атентата. При посещението си в четвъртък (6 декември) в Царево Бойко Борисов заяви, че терористите, свързани с атентата на летище Бургас, са влизали и излизали у нас с истинските си лични документи. Тези хора са влизали в България със своята истинска самоличност. Тук са я променяли и с новата са наемали апартаменти, коли и хотели, за да ни объркат. И са излизали отново с истинската си самоличност, обясни министър-председателят. Според него сега най-важно е да се разбере кой точно е шахидът, предизвикал взрива. Борисов отново изрази учудването си и каза, че има сериозни забележки към евроатлантическите служби, защото имаме три от данните мечта за всеки полицай, прокурор или следовател – пръстов отпечатък, ДНК профил и глава от тяло, и няма обяснение за досегашната липса на резултат.

Изпускането на новини около разследването започва да прилича на играта студено-горещо. Очевидно координираното с големите братя САЩ и Англия постепенно повдигане на завесата около извършителите на атентата обаче предизвиква повече въпроси, вместо да хвърли светлина върху инцидента. Например, след като службите знаят имената на останалите атентатори, защо не предприемат действия за издирването и задържането им? Защо не са разпространени снимките им? Кой факт от разследването дава основание на премиера Бойко Борисов да определи загиналия при терористичния акт като шахид*? И защо нито една ислямска терористична организация досега не обяви името на поредния мъченик, засвидетелствал вярата си със смъртта си, за да отиде душата му в рая?

Само отговорите на тези въпроси биха сложили край на съмненията, че има нещо гнило около атентата и целите му.


*Загиналите в бой срещу неверниците са наричани шахиди (свидетели).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст