Повече няма да вграждат трафопостове в жилищни сгради

Migration Image

В повече няма да се вгжадта трафопостове в жилищни сгради. Това стана ясно по време на работна среща в Бургас, в която участваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, кметът на общината Димитър Николов, народните представители Димитър Бойчев и Иван Вълков,представители на EVN, начело с председателя на управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер.

Поводът бе беше инцидентът в Бургас, при който вграден трафопост се взриви и предизвика за късмет само материални щети.

Кметът Николов представи резултатите от назначената проверка на всичките 43 вградени трафопоста в община Бургас, повечето от тях са в централната част на град Бургас. Най-честите констатирани отклонения от нормата са свързани с ниско ниво на масло, остарели трафо машини и влага в помещенията.

Направихме предписания, които EVN извърши своевременно, обясни Димитър Николов. След инцидента кметът и администрацията реагираха адекватно. После направихме проверки в цялата страна. Искаме това да не се повтаря и имаме готовност за необходимите промени на нормативната уредба, каза министър Добрев. Той представи шест конкретни мерки, изготвени в сътрудничество с бургаските народни представители и Община Бургас, които трябва да се въведат. На всички трансформатори с цялостно напълване, херметичен тип, да се монтират предпазни клапани, като се започне от трафопостовете, разположени в жилищни и обществени сгради. Препоръчва се да се забрани монтирането на трансформатори без нивомери за масло и без предпазни клапани за трансформаторите с цялостно напълване, херметичен тип.

Трябва да се ревизират вентилационните отвори на всички трафопостове, разположени в жилищни и обществени сгради и да се извърши проверка на предпазителите за електрическа защита. На всички трансформатори с цялостно напълване, херметичен тип, разположени в жилищни и обществени сгради, да се монтират допълнителни защити и изключватели/прекъсвачи, които да прекъсват работата на трансформатора при понижаване нивото на маслото.

Вградените трафопостове да бъдат със самостоятелна конструкция и фундамент от основната сграда.

Кметът Димитър Николов настоя за още нещо – поставяне на допълнителен датчик за газоотделяне.

В Народното събрание вече са внесени предложения за промени в Закона за устройство на територията. Съществуват и възможности и за допълнителни промени на подзаконовата нормативна уредба.

От EVN заявиха, че досега са инвестирали 100 млн. лв. в обновяване на системата си в Бургаска област, но се съгласиха, че е нужно още. Йорг Золфелнер пое ангажимент оттук нататък дружеството да не монтира трафопостове в жилищни сгради.

Междувременно в Бургас предстои изнасянето на няколко вградени трафопоста от жилищни сгради навън, след като Община Бургас осигури терени в непосредствена близост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст