Плевнелиев: Кандидатурите за членове на КС не трябва да бъдат резултат на политически договорки

Migration Image

ldquo;Действията ми по казуса bdquo;Марковскаrdquo; показаха много ясно, че демокрацията е жива, а институциите могат да балансират така, че да не се случват големи провали. Избирането на Марковска за член на Конституционния съд щеше да бъде такъв провалrdquo;. Това заяви днес пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод оттеглянето на втория кандидат за съдия в КС Галя Гугушева от парламентарната квота. Държавният глава отново подчерта, че изборът на членове на КС не може да бъде плод на договорки между политически партии. bdquo;Надявам се от третия път всички парламентарно представени политически партии да изработят процедура, която да изведе няколко достойни кандидатури, които не са резултат на политически договорки, а са част от усещането на всички ни, че в КС отиват най-достойните и най-моралните фигуриrdquo;, посочи Росен Плевнелиев.

По повод изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов относно правомощията му като държавен глава Росен Плевнелиев припомни, че за да бъде успешен всеки президент, Конституцията и правилата трябва да се спазват. bdquo;Персонални войни не водя, но имам кауза – да бъда президент на модерна Българияrdquo;, заяви държавният глава. bdquo;На всички вече е ясно, че България няма послушен и зависим президент, а такъв, който смята да спазва Конституциятаrdquo;, категоричен беше Плевнелиев.

Президентът връчи днес на Столичната община приза за bdquo;Най-зелен градrdquo; в България в категорията за населено място с над 200 хиляди души и на община Кочериново в категорията за населено място с под 3000 души.

Призовете се връчват в рамките на втората национална кампания bdquo;Зелена Българияrdquo;, финансирана по Оперативна програма bdquo;Околна средаrdquo;. Основен критерий за оценка на населените места са редуцираните емисии на парникови газове и спестената енергия, резултат от реализирани мерки за енергийна ефективност от общините. На церемонията в столичния музей bdquo;Земята и хоратаrdquo; бяха отличени кметовете на Русе, Асеновград, Белене и Долна баня. Поощрителни награди за реализацията на проекти bdquo;За приветлива градска средаrdquo; бяха връчени на общините Димитровград и Кърджали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст