Трезор

Migration Image

Управителният съвет на БНБ отказа на фирмата Фактор И. Н. АД да й даде лиценз за извършване на дейност като платежна институция. Причината е, че фирмата не е изпълнила редица условия, които са абсолютно задължителни при подаването на молбата за лиценз. Шест месеца след получаването на сегашния отказ компанията отново може да поиска от БНБ да бъде лицензирана.

nbsp;

На 17 декември в Търговския регистър бяха вписани промени в надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД. В него бе включен Любомир Колев Денев, който зае мястото на Янчо Ангелов. Останалите членове в надзорния съвет са Цветан Василев, Златозар Сурлеков, Варит Мубарак Саид Ал-Каруси и Файсал Амур Мохамед Ал-Риями.

nbsp;

Европейската централна банка прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0.3% през следващата година. Пазарите остават скептични, че някои от по-слабите страни членки, като Италия и Испания, ще могат да финансират нарастващите си дефицити без държавни програми за подпомагане.

nbsp;

ОББ обнови страницата си за електронно банкиране, като предложи по-сигурен достъп на клиентите си до виртуалните банкови продукти. Те ще могат да се регистрират през най-новите версии на браузърите – Интернет Експлорър, Гугъл Хром, Музила Файърфокс, Сафари и Опера. Използването на последните версии на браузърите е все по-наложително заради нарастващите заплахи за личните данни и финансовата информация на интернет потребителите в глобалната мрежа.

nbsp;

Министерският съвет одобри проект за допълнение към междуправителственото споразумение на България и Монголия от 2008 г., с което се уреждат задълженията на Монголия към държавата ни. Според споразумението монголският дълг в размер на около 2 млн. долара ще се трансформира в официална помощ, която държавата ни предоставя за обучение на монголски студенти у нас и на техническа помощ и оборудване в областта на земеделието.

nbsp;

Застрахователният холдинг Евроинс Иншурънс Груп отчете 4.9% ръст на общия премиен приход само за ноември. За единадесетте месеца на годината приходите са 133.5 млн. евро – с 32% повече, отколкото за същия период на миналата година.

nbsp;

Пазарът на банкови карти в България отбелязва отчетлив ръст, показва проучване на УниКредит Булбанк. Броят на плащанията на ПОС терминали с кредитни карти за 2012-а вече надвишава с приблизително 20% този от 2011-а, а общият обем на извършените трансфери се е повишил с около 10 процента.

nbsp;

Гръцката Юробанк (Eurobank) отчете нетни загуби в размер на 1.095 млрд. евро за първите девет месеца на 2012-а. Заради отписване на част от гръцките държавни облигации банката се нуждае от увеличение на капитала в размер на 5.8 млрд. евро. Парите се очаква да дойдат от спасителния финансов пакет, предоставен от ЕС и Международния валутен фонд.

nbsp;

Почти 4 млрд. лв. данъци и осигуровки събра столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП ) месец преди края на годината. Постъпленията в бюджета са с 380 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Постигнат е ръст от 10.6 процента. Увеличението на постъпленията се дължи основно на дистанционната връзка на касовите апарати с приходната агенция, ефективната контролна дейност и предприетите действия за събиране на просрочените плащания. Очакванията са до края на годината НАП София да събере с около 412 млн. лв. повече приходи в сравнение с 2011-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст