Добрев: Няма да търпим евроглоби заради „Южен поток

Migration Image

bdquo;Няма да бъдем глобени от Европейската комисия заради проекта Южен поток. Това заяви министърът на икономиката Делян Добрев в отговор на въпрос на депутата на Синята коалиция Иван Иванов, според който газопроводът не съответства на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

bdquo;Преди два месеца участвах на работна закуска с еврокомисарятпо енергетика Гюнтер Йотингер в общността, на която не закусвахме, а работихме. На нея всички държави и енергийни министри постигнахме споразумение ЕК да води разговорите с руската компания bdquo;Газпром, а не с всяка страна сама по себе си, каза още Добрев. Той уточни още, че и сега текат такива разговори между Брюксел и Русия. Според него Европа ще намери общо решение за всички държави.

Добрев изтъкна, че преди налагането на каквито и да е финансови санкции, има процедура на уведомяване, а чак след това се стига до съда. Срокът, в който страната ще установи несъответствие, е три години, но и сега нямало никакво основание за подобно притеснение, заяви министърът.

Добрев отговори и на въпросите на левицата за намеренията на Турция да строи ТЕЦ в близост до границата с Резово. bdquo;Турската страна не е обявила категорично, че ще строи каквато и да е централа до българската граница, отговори енергийният министър. Ако има такива намерения, те трябва да покрият изискванията на Европейския съюз, свързани с опазването на околната среда, добави още той. Причината за отлагането на проекта е становището на турското екоминистерство, което е отхвърлило проекта.

Според Добрев некоректно било опозицията да внася паника в населението за изграждане на ТЕЦ в близост до Резово, която според тях щала да съсипе българския туризъм. bdquo;Във Варна имаме много по-голям ТЕЦ, отколкото турската страната възнамеряваше да построи, а туризмът в района не е съсипан, изтъкна министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст