Костов и още 48 депутати дават на Конституционния съд Закона за ДДС

Migration Image

Синята коалиция ще сезира Конституционния съд за Закона за ДДС. Предложението дойде от съпредседателя на дясната формация в парламента и лидер на ДСБ Иван Костов. Инициативата му е подкрепена от общо 48 народни представители, между които депутати от ДПС, БСП и независими.

bdquo;С преходните и заключителните разпоредби на закона се променя и Данъчно-процесуалният кодекс. С тези промени се оказва влияние върху функционирането на пенсионно-осигурителната и здравно-осигурителна система в страната, изтъкна Костов.

По думите му с разпоредбите се ограничавали правата на гражданите, тъй като те гласят, че когато длъжникът има няколко задължения към Нациналната агенция по приходите и когато не е в състояние да погаси всичките, се плаща задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано.

Ако срокът на няколко задължения изтича по едно и също време, те се погасяват съразмерно, уточни още лидерът на тъмносините. Костов обясни, че досега длъжниците сами решавали кои свои задължения да погаси. Затова промените в закона са абсурдно намесване в граждански права. bdquo;Той лишава хората от граждански права, категоричен бе Костов.

Според него абсолютно недопустимо е смесването на данъчни задължения с осигурителни вноски, тъй като хората трябва да имат право да решават кои свои задължения първостепенно да погасяват.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст