Майнъл банк иска да откупи вземанията ни от Украйна и от Куба

Председателят на УС на австрийската "Майнъл Банк" Петер Вейнзиерл (в средата) и управителите на представителството й в България Милен Керемидчиев и Атанас Кънчев (вдясно) представиха на 19 декември бизнес проектите на кредитната институция у нас.

Австрийската Майнъл Банк, която през седмицата обяви, че открива свое представителство в България, е предложила на българското Министерство на финансите да откупи вземането на страната ни от Украйна , чийто номинален размер е 100 млн. евро, като плати за него сумата от 40 млн. евро. Офертата е направена още през юли тази година, но до момента отговор не е получен, което е странно, като се имат предвид постоянните декларации на финансовия министър Симеон Дянков какви усилия полагат за увеличаване на приходите в бюджета. В такава ситуация да откаже чисти постъпления от 40 млн. евро или 80 млн. лв., докато в парламента се пазари за разходи от 15 млн. 20 млн. лв. и налага данъци, от които очаква постъпления за 120 млн. лв., е просто необяснимо. Още повече, според Атанас Кънчев, един от управителите на новооткритото представителство на Майнъл Банк в България сподели, че става дума за вземане, по което не е плащано повече от четвърт век.

Според експерти, финансовото ведомство има един аргумент срещу сключването на подобни сделки и той е, че, ако операцията бъде извършена, разликата между платената сума – 40 млн. евро и номиналната стойност на дълга – 100 млн. евро, ще бъде отчетена като дефицит на начислена основа. И дори ако българското правителство не отчете този дефицит, Евростат ще го направи. В случая разликата от 60 млн. евро не е чак толкова голяма, че да промени драстично очаквания бюджетен дефицит. Това са едва 0.15% от брутния вътрешен продукт. Така че правителството едва ли трябва да се отказва от парични постъпления за 80 млн. лв. дори ако дефицитът му на касова основа вместо 1% от БВП стане 1.15% от БВП.

Освен това Майнъл Банк през 2013-а ще създаде специален фонд за изкупуване и уреждане на междудържавни вземания на страни от Източна Европа. Във връзка именно с този фонд австрийците смятат да направят още едно предложение на Министерството на финансите, този път за изкупуване на вземането на България към Куба, чийто номинален размер е 350 млн. щ. долара.

На официалния коктейл по случай откриването на представителството на Майнъл Банк в България председателят на управителния й съвет Петер Вейнзиерл заяви, че банката проявява интерес към сделки както с държавни, така и с частни задължения и вземания, които може успешно да преструктурира и управлява. Намерението е през 2013-а представителството да прерасне в клон, а ако има подходящи възможности, и в дъщерна банка. Последното зависи от това, дали на нашият пазар има атрактивни оферти за продажби на вече съществуващи банки.

Управителите на представителството Атанас Кънчев и Милен Керемедчиев заявиха, че кредитната институция има интереси към хранително-вкусовата и преработващата промишленост. Това не е случайно, защото Майнъл Банк има дълголетна традиция в тази област. Тя е създадена през 1923-а от Юлиус Майнъл, който натрупва капитала си от търговия с кафе. Банката има доста сериозни позиции на руския пазар, където оперира неин фонд за недвижими имоти. Покрай него тя има много руски клиенти, които проявяват интерес към българския пазар на недвижимости. Затова австрийската банка смята да създаде специален фонд от 200 млн. евро, който ще се занимава с инвестиции в подценени активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст