МВР погна дрогата по света и у нас

Главният секретар на МВР Калин Георгиев стана командор на ордена на кралица Изабел Кастилска.

Тази седмица, изглежда, е щастлива за вътрешното министерство – най-вече за професионалното му ръководство. Главният секретар на МВР Калин Георгиев бе награден от Н.Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Кралство Испания у нас, с едно от най-престижните отличия в кралството. Професионалист № 1 в полицейското ведомство бе закичен с ордена на кралица Изабел Кастилска и бе провъзгласен за командор на ордена. Отличието има повече от 200-годишна история. Кралица Изабел е благословила третата експедиция за откриването на Америка, прочута е и с непоколебимата си вяра в католицизма, довела в крайна сметка до създаването на инквизицията.

Наградата е оценка за главен комисар Калин Георгиев и за всички служители, които отстояват върховенството на закона, ценностите на правовата държава и сигурността на гражданите. Той е признание за професионализъм, чувство за дълг и лоялност, за сътрудничеството и усилията на България и Испания да противостоят на тероризма и организираната престъпност в днешния глобализиран свят, каза посланик Тапиа.

Отличеният главен секретар очевидно беше развълнуван от наградата, която според него се дължи и на усилията на антимафиотите от ГДБОП, на служителите от министерството, на испанската полиция и на ДЕА, на британските спецслужби. Той не пропусна да благодари и на вътрешния шеф Цветан Цветанов. Не защото ми е началник, а защото МВР в момента е такова заради волята му, уточни професионалист №1.

При награждаването главният секретар на МВР направи изненадващо лирично отклонение за предателството. Той пожела на колегите си никога да не изпитат горчилката от провалени операции, от недоверието на партньорите и от предателствата, с които службите са се сблъсквали преди години.

С какво МВР и професионалното му ръководство заслужиха такова отличие? Със сигурност то е оценка за ефективното сътрудничество между българските и испанските спецслужби в борбата с трафика на наркотици. Изминалата година ще се запомни с впечатляващи акции край бреговете на Испания, в които участваха и наши антимафиоти. Безспорният удар бе, когато през август 21 български моряци бяха задържани на кораба Свети Николай с близо три тона кокаин при операция Спартан. Корабът бе засечен на около 80 км от бреговете на Кадис, дрогата била натоварена в Южна Америка. Четирима галисийци отговаряли за получаването на кокаина и за пренасянето му до Мадрид, където група колумбийци, свързани с известния наркокартел на Хорхе Велес, го разпространявали в страната и в Европа. Това е голям удар срещу трафика на наркотици и срещу организираната престъпност, коментира тогава генералният директор на испанската полиция Игнасио Косидо. Разследването по операция Спартан продължи 8 месеца и пресече още два опита за трафик на дрога, при които бяха иззети над 2 т кокаин. Август беше плодоносен за испанската полиция, която задържа над 5 т кока – толкова е било цялото количество кокаин, иззето през 2011 година.

Испанците се зарекоха да предприемат мащабна проверка на българските богаташи в страната си след тези акции. Целта е да бъде проследен произходът на доходите на някои от тях. Тези намерения узряха, след като четирима българи бяха хванати край Канарските острови с около 500 кг кокаин, който превозваха с 15-метровата яхта Панчито. Работим в много тясно сътрудничество с българските власти, за да приключим с трафика на кокаин, заяви по този повод Косидо. Той разкри, че акцията завършва след дългомесечно следене, проведено съвместно с българските и британските служби.

За чест на родните антимафиоти приносът им в разбиването на международни групи за трафик на дрога извън България е сериозен и беше подчертан и от генералния директор на Агенцията за борба с тежката организирана престъпност (SOCA) Тревър Пиърс при срещата му с МВР-шефа Цветан Цветанов в Лондон в началото на декември. Там специално са били обсъдени споменатите съвместни операции на българските, испанските, британските служби и DEA по пресичането на трафик на наркотици от Латинска Америка за Европа.

В същото време съмненията, че всяка власт държи здраво разработени канали за трафик на дрога, за да финансира черните си каси, продължават да се радват на вечен живот. Тези дни неправителствената организация Българска легия Антимафия информира за нов път на хероина от Иран през страната ни и към Европа. Според Антимафия дрогата се транспортира заедно с битум, който се използва в строежа на магистрали и пътища. Суровината се внася от Иран – един от големите й производители. Тя пристигала у нас на блокчета, в които бил прикрит хероин с чистота 99 процента. У нас ги разбиват, дрогата се извлича, разрежда се до 60% и се отправя за Европа. Пратките съдържали от 200 до 700 кг хероин. Първата спирка на товара е Австрия, последната е Англия. Най-голямата част от дрогата отива в Холандия, твърдят експертите от Антимафия. С трафика били свързани няколко митничари на високо ниво, с прозвища Каратиста, Бърборкото, Светльо Белото, Ванко. Според хората от Антимафия те осигурявали широк асортимент – от патрони за ловните дружинки на ГЕРБ, през трафик на наркотици, до организиране на престъпни групи за контрабанда.

По- любопитни са твърденията на легията за начина, по който мръсните пари, включително и тези от дрога, се препират и връщат у нас. Всичко минава през банкови преводи и през сметките на офшорни компании, твърди Петър Якимов от Антимафия. Предпочитаните офшорни зони са в арабския свят. После парите минават задължително през друга офшорка и след това се връщат в компании, които са регистрирани в ЕС или в страни като Люксембург. Оттам минават към определени банки като чуждестранни инвестиции. С част от тях директно се купуват недвижими имоти като хотели по зимните ни курорти или хотели по морето.

Твърденията на Антимафия донякъде бяха подкрепени тази седмица от данните в оповестения в сряда (19 декември) доклад на американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити. Според изследването средно по 1.585 млрд. долара незаконни пари са напускали България в периода 2001-2010 година. Те са постъпвали в офшорни сметки в страни и територии, смятани за данъчен рай, се казва в доклада. Голяма част от парите са трупани чрез корупция или чрез укриване на доходи. Печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие, проституцията са отделен поток.

Най-любопитната част от доклада обаче разкрива, че наред с изнесените милиарди от корупция и укрити доходи в чужбина са се озовали и пари от нерегламентирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки. Според авторите на изследването това са по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът е достигнат през 2007 г. с 1.166 млрд. долара незаконни пари само от такива сделки, се посочва в доклада.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст