Новата банкова диета: сандвичи и вода

Централата на "Монте Паски" в Сиена

Италианската Банка Монте дей Паски ди Сиена получи временното одобрение на Брюксел да вземе 3.9 млрд. евро за рекапитализацията си от италианското правителство. Банковото ръководство има шест месеца срок да представи план за преструктуриране на дейността на групата, преди европейските регулатори да излязат с окончателно решение за държавната помощ, обяви Европейската комисия на 17 декември. Както е известно, Европейският съюз трябва да одобрява големите инжекции за банките, тъй като парите за тях са от данъкоплатците.

Монте Паски – най-старата банка в света и трета по големина в италианската банкова класация, е единствената кредитна институция на Ботуша, която все още не е изпълнила минималните капиталови изисквания, определени от Европейския банков орган. Ръководството й обяви на 28 ноември, че ще поиска допълнително 500 млн. евро от държавата, за да покрие потенциалните загуби от структурни транзакции от предишни години.

Сега се оказва, че Монте Паски ще вземе назаем 3.9 млрд. вместо 3.4 млрд. евро като продаде облигации на правителството и като предостави свои акции на финансовото министерство, равняващи се на лихвите по дълга, ако приключи годината на загуба. Банковите акции ще бъдат прехвърлени на държавата по пазарната им оценка, а не на по-високата им счетоводна стойност, обяви миналата седмица италианският кабинет. Предвидена е и опция, която позволява на Монте Паски да плаща годишните си лихви по държавната помощ чрез продажбата на нови облигации, вместо да предоставя дял в банката на Рим.

Сгушената в хълмовете на Тоскана банкова група, чиито офиси се намират в замъка от ХII век Палацо Салимбени, доскоро глезела акционерите си с вино от местната реколта Кианти и с отрупани подноси с говежди гърди. На последното годишно събрание през октомври обаче инвеститорите получили само сандвичи и минерална вода. Председателят на институцията Алесандро Профумо и главният изпълнителен директор Фабрицио Виола нямат време да се наслаждават на безценната банкова колекция от художествени произведения и на тосканското вино Rosso 1472от лозята около Сиена. Назначените миналата година ръководители са заети да орязват разходите, за да поправят допуснатите през миналото десетилетие грешки, поставили на колене 540-годишния кредитор.

Бившият председател на Монте Паски Джузепе Мусари (който в момента е шеф на Италианската банкова асоциация) пръсна 9 млрд. евро през 2007-а, за да погълне съперника си Банка Антонвенета – цена, надхвърлила собствената пазарна капитализация на Монте Паски. Последвали губещи сделки с италиански държавни облигации за 27 млрд. евро. Днес Профумо и Виола трябва да съкратят 4600 от общо 31 170-те служители до 2015-а и да закрият 400 клона като част от спасителния план. А в речта си пред акционерите Профумо казал, че скромният обяд със сандвичи и минерална вода символизира новата банкова диета.

Профумо и Виола представиха плана си да изправят на крака банковата група от Сиена през юни, но не очакват ръст на печалбата преди края на 2015-а. От началото на годината те започнаха да се освобождават от активи, включително и от банковото поделение в Северна Италия Biverbanca, и водят преговори за продажба на лизинговия бизнес на банката на индустриален партньор, коментира за Блумбърг Виола. Най-трудната им задача обаче ще е да се справят с местните власти в Сиена, които са свикнали да доят банката и да определят как и от кого да бъде управлявана. Въпреки че Монте Паски е регистрирана на борсата от 1999-а, участие в управлението на най-големия й акционер Фондационе Монте Паски вземат и регионалните политици. Фондацията по правило задържа 50% от банковите дивиденти за себе си, за да финансира локални благотворителни програми.

Монте Паски спонсорира професионалния футболен клуб на Сиена и баскетболния тим, финансира най-известното събитие в града – надбягването с коне, което от ХVII век се провежда два пъти годишно, и инвестира в местния бизнес, включително и в разширението на летището на града. През януари 2011-а бившият председател на банката Мусари я вкара и в модния бранш с линията за облекла с название 1472 (годината на основаване на Монте Паски). Продуктовата гама с това име включва и зехтин от Тоскана, както и местни трюфели.

Монте Паски приключи третото тримесечие на 2012-а със загуба от 47.7 млн. евро. Делът на необслужваните банкови заеми от общия размер на кредитите е бил 12% към края на септември срещу 8.3% на Уникредит и 7.3% на Интеза Санпаоло – двата й по-големи местни конкуренти. Търговските заеми на Монте Паски са надхвърляли депозитите с 30% – невъзможно за обслужване съотношение, според Профумо. Акциите на Монте Паски са паднали с 85% от 1 януари 2009-а досега.

На 18 октомври международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис понижи кредитната оценка на банката от Ваа3 на Ва2 заради физическата вероятност

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст