Шах Дениз взема половината от Набуко

Шефът на енергийния холдинг Михаил Андонов (крайният вляво) възроди надеждите за реализиране на проекта “Набуко”. Далеч повече песимизъм обаче предизвикват финансовите резултати на дружествата

Консорциумът Шах Дениз, който разработва едноименното азербайджанско газово находище в Каспийско море, ще придобие половината от акциите в проекта за газопровода Набуко. Новината съобщи на пресконференция на 20 декември изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Холдингът е част от международната проектна компания Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл, в която с равни дялове от 16.67% влизат още румънската фирма Трансгаз, унгарската МОЛ, австрийската ОМV, турската БОТАШ и немската RWE.

Основни акционери в Шах Дениз пък са британската компания Би Пи и норвежката Статойл с по 25.5 на сто. По десет процента държат азерската СОКАР, френската Тотал, иранската NICO, руско-италианската LUKAgip, а девет на сто са на турската TPAO.

Окончателното споразумение се очаква да бъде подписано на 10 януари в София, когато ще се проведе среща на ресорните министри на страните, влизащи в Набуко.

Идеята е всеки от участници да продаде част от своя дял на Шах Дениз, така че консорциумът, който ще осигури и голяма част от количествата газ за тръбата, да получи 50 на сто, обясни Андонов. Средствата, които новият участник ще плати за влизането си в проекта, ще отидат за финансирането на газопровода, но шефът на енергийния холдинг не пожела да се ангажира с конкретна сума. Той обаче разсея съмнения, че Турция може да се откаже от начинанието, при все че вариантът Набуко да не мине през нейна територия става все по-реален.

Идеята за съкращаване на маршрута, т.нар. Набуко-запад, се обсъжда, но окончателно решение все още не е взето. Андонов още веднъж потвърди, че страната ни ще настоява интерконекторната ни връзка с Турция (Лозенец-Недялско) да е част от Набуко. Плановете са тя да бъде изградена до края на 2014-а, но засега няма подписано официално споразумение. За реализирането на тази газова връзка България ще се опита да получи и европейско финансиране от 200 млн. лева.

На пресконференцията стана ясно също така, че печалбата на БЕХ за тази година ще е едва 36 млн. лева. Което е доста посредствено представяне на холдинга на фона на активите му от близо 13 млрд. лева.

Най-тежка е ситуацията с Булгаргаз, който е на минус 100 млн. лева. Със загуба от 87 млн. лв. ще завърши 20012-а и НЕК.

Отрицателен финансов резултат от 30 млн. лв. регистрира и Електроенергийният системен оператор. Основната причина е намалелият износ на ток – до 30 ноември са експортирани 7.7 млрд. киловатчаса, докато за същия период на миналата година количествата са били 9.753 млрд. киловатчаса. На червено с 300 хил. лв. ще е и най-малкото дъщерно дружество в холдинга – Булгартел.

На другия полюс е АЕЦ Козлодуй с печалба от 154 млн. лева. До края на миналия месец атомната централа е произвела повече от планираната електроенергия заради съкращаването на сроковете за планов ремонт. Отиващата си година е била добра и за Булгартрансгаз, който е реализирал печалба от 115 млн. лева. При Мини Марица -изток тя е 3 млн. лв., а друго дружество на енергийния холдинг – ТЕЦ Марица-изток 2, очаква положителен финансов резултат от 45 млн. лева.

nbsp;

снимка: 137736

ТПС: Шефът на енергийния холдинг Михаил Андонов (крайният вляво) възроди надеждите за реализиране на проекта Набуко. Далеч повече песимизъм обаче предизвикват финансовите резултати на дружествата, влизащи в ръководената от него структура.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст