Властелинът на имитациите

Migration Image

След като млечните продукти, в които има не само мляко, станаха имитационни продукти, сега пък кренвиршите не само от месо ще се наричат соеви пръчици. Лингвистичното откривателство на бившия ми приятел, а сега министър на земеделието и храните Мирослав Найденов край няма. Взе да се родее с легендарния български пурист (борец срещу чуждиците в българския език) Иван Богоров. (Карловецът, творил през първата половина на ХIХ век, е известен с предложението си на кибрита да се казва драсни-пални-клечицаили паличе. И още с новосъздадените думи бивалица (история), книговище (библиотека), правачница (фр. фабрика, рус. завод), земеопис (география)).

Да, уважаеми читатели, за първи път в света се прави опит колбаси и сирена да се групират в почти биологични таблици. Както знаем, животните от всеки тип се подразделят на класове, последните в разреди, семейства, родове и видове. В типа бяло саламурено има вече два класа – сирене и имитационен продукт. Последният пък може да бъде палмов, брашнен, варовиков или суроватъчен. Фалическият колбас пък може да е кремвирш или соева пръчица, а последната – изцяло соева, частично соева и двете с подвидове чисто или генномодифицирано соева. Такива сложни класификации едва ли ще бъдат разбрани от някого, пък и за самия министър те все още са в зародишен стадий – формулирани са само отделни елементи от тях.

Но да се вгледаме по-внимателно в начинанията на Властелина на имитациите. Стандартът Стара планина замести колбасите от Показния магазин при социализма. Но така изглеждат нещата само на повърхността.

Стандартът на практика разчисти пазарни ниши, принадлежали дотогава на несвързани и не желаещи да се свързват с ГЕРБ фирми. Освен че вдигна цените, стандартът наду и печалбите на нашите колбасари.

Хуманно той посочи на състоятелните хора какво да ядат, за да са здрави и дълголетни. Крайният резултат след една година е, че кварталните бакалийки Стара планина не са и помирисвали. А на бас, че сега и кремвиршите ще изчезнат.

Прозира обаче и грижа за обеднелия български гражданин, обикновен социалнослаб , безработен, пенсионер. Неговите очи вече няма да се насълзяват от напрегнатото четене на оптически измамно написаните цени на скъпи сирена, кашкавали и кренвирши, а лесно ще се фокусират върху евтините имитации. Само като зърне имитационен продукт и соеви пръчици, несретникът ще се ориентира и ще пусне нещо в пазарската чанта. Пък то и палмовото е в пъти по-ниско холестеролно от кравето масло, а пък соята бие по хранителна стойност и полезност за организма белтъците в месото и на най-екологичната свиня.

Но българинът е свикнал с имитациите. Ще стане скоро четвърт век откак живеем в демокрация имитация, която яхат все по-тоталитарно настроени хора. Имаме пазарна икономика имитация, при която премиерът определя цените на бензина, а земеделският министър – процента на коледните и великденските намаления в частните хипермаркети. Децата ни учат в училища имитации, учените се борят за пари от Фонд Научни имитации, пардон изследвания. Лекуват ни в имитации на болници, забавляват ни с телевизионни имитации.

И си живеем живота. Една имитация на нормален живот!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст