Забравете за гнева

Migration Image

Ако четете това, значи светът все пак е оцелял. В такъв случай ще е полезно да знаете, че търговията на БФБ-София ще бъде подновена по график на 27 декември, макар и само за две сесии. След това всичко започва отначало.

Добре е да знаете също, че капиталовият ни пазар все още не се е предал, и въпреки че ликвидността му е пословично ниска, твърдо отказва да развее бялото знаме. Естествено, радостта от печалбите остана само мечта за много акционери. Но тези, които заложиха на възстановяването в сектора на недвижимите имоти, ще имат добър повод за празнична наздравица.

Борсовите индекси на БФБ-София са на път да отбележат една от най-големите разлики, откакто съществуват, дължащо се както на вродените им недостатъци, така и на огромния дисбаланс в предпочитанията на инвеститорите. Така например секторният индекс BGREIT, който следи представянето на фондовете, инвестиращи в недвижими имоти, за втора поредна година побеждавасъперниците си. Този път превъзходството е съкрушително -ръстът му е близо 55% от началото на годината! Силното представяне на компании като Адванс Терафонд АДСИЦ, Еларг ФЗЗ АДСИЦ, Булленд Инвестмънс АДСИЦ и ФНИ България АДСИЦ бе основната причина за впечатляващия резултат на индекса. И то в голяма степен помогна на останалите борсови индекси да се оттласнат от дъното, към което бяха поели още в началото на годината.

Освен отличниците от сектора на имотите важен за борсовите измерители бе и приносът на цигарените компании в лицето на Благоевград БТ, София БТ и Булгартабак холдинг. Те помогнаха и на SOFIX да напредне с близо 3% от началото на годината. Ценово-претегленият индекс на 40-те най-търгувани компании -BG40,също получи силен импулс най-вече от цигарените акции поради тяхната висока абсолютна цена, както и от присъствието на Корпоративна търговска банка и Маунтин Парадайз АДСИЦ. В резултат на това (и противно на здравата логика) BG40 е на път да завърши годината с повишение от над 8 процента!

За разлика от горните индикатори, в индекса BGTR30 теглото на всички компоненти е равно и, поне според мен, отразява далеч по-вярно случващото се на нашия пазар. Независимо че сред неговите членове личат имената на отличниците за годината, тяхното влияние бе значително ограничено и не позволи изкривявания, каквито наблюдавахме при останалите борсови индикатори. Така че, ако някой смята да прави изводи за състоянието на БФБ-София, този индекс би трябвало да получи значително тегло в крайната оценка. За протокола – BGTR30 отчита понижение от близо 4% от началото на годината, след като по-голямата част от активно търгуваните акции на борсата отчетоха загуби през годината или, в най-добрия случай, цените им останаха близо до нивата си отпреди дванадесет месеца. Без да изброявам всички, сред губещите за годината попаднаха Софарма, Химимпорт, Централна кооперативна банка, Първа инвестиционна банка, Евро инс, Монбат, Неохим, Фазерлес, Биовет, Емка, ХЕС, Елхим Искра, Алкомет, Трейс груп, Зърнени храни България, Еврохолд. Това савсе компании, които продължават да бъдат основна част от портфейлите на много инвеститори и които през последните години традиционно носят етикети като активно търгувании сини чипове.

И все пак, дори и в такава ситуация, едва ли можем да наречем годината лоша за БФБ-София. Държавата най-накрая продаде миноритарното си участие в електроразпределителните дружества, а това е постижение, с което не може да се похвали нито едно от предходните две правителства. Предстои приватизацията и на самия борсов оператор (в комплект с Централния депозитар), което само по себе си е достатъчен повод за оптимизъм, ако купувач наистина се намери и сделката стане факт възможно най-скоро. Интеграцията на малкия ни пазар в по-голяма структура, заедно с опита на новия собственик, може да даде сериозен тласък на търговията, особено ако отвори пътя за фючърси и деривативни инструменти. Но, за това догодина. Весели празници!


Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст