Обама номинира Джон Кери за следващия държавен секретар

Migration Image

Президентът на САЩ Барак Обама номинира сенатора от Демократическата партия Джон Кери за следващ държавен секретар, съобщават информационните агенции. Кери ще заема поста на Хилари Клинтън в новата администрация на Обама.

Хилари Клинтън на няколко пъти вече заяви, че не иска да бъде държавен секретар по време на втория мандат на президента, който започва на 21 януари догодина.

Барак Обама определи избора на Кери като идеален и подчерта, че сенаторът е най-подходящият човек да ръководи американската дипломация в идните години. Знам, че ще бъдете един невероятен държавен секретар, подчерта Обама, застанал до Кери. Той добави, че целият живот на сенатора от щата Масачузетс го е подготвил за кариерата на дипломат номер едно на САЩ и изрази надежда, че Сенатът ще одобри бързо номинацията.

Джон Форбс Кери (John Forbes Kerry) е старшият сенатор от щата Масачузетс, деветият най-старши сенатор и председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ.

Джон Кери е роден на 11 декември 1943 г. в Аурора (Колорадо). Той бе кандидат за президент от Демократическата партия в президентските избори от 2004 г., но губи от републиканския президент Джордж У. Буш с 34 електорални гласа (286-252). Сенатор Kери е награден като ветеран от Виетнам, говорител на Виетнамските ветерани срещу войната, след като се завръща от служба. Преди да влезе в Сената, е заместник-губернатор на Масачузетс.

Той е председател на комисията по външни отношения в Сената.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст