Акциите на Тексимбанк поскъпнаха четири пъти

Председателят на УС на "Тексимбанк " Иглика Логофетова и изпълнителният й директор Мария Виделова откриват сесията на Българската фондова борса.

Акциите на Тексимбанк явно са защитени от влиянието на фаталното число 13. Знаково е, че търговията с тях започна на 13 февруари 2013-а. Сесията на Българската фондова борса бе официално открита от председателя на управителния съвет на банката Иглика Логофетова и от изпълнителния й директор Мария Виделова. Още в първия ден цената им отскочи от 1.2 на 5 лв., като бяха сключени три сделки за общо 422 ценни книги. На следващия ден -14 февруари, имаше покупко-продажби на още 226 акции при цена от 5 лева. Експертите изчислиха, че при такива ценови равнища общата борсова капитализация на банката е 140 млн. лева.

Борсовата търговия започна, след като банката вдигна акционерния си капитал от 10 млн. на близо 28 млн. лева. Процедурата за увеличение на капитала беше специфична, защото имаме много акционери и увеличението трябваше да е с потвърден проспект от Комисията за финансов надзор. В процеса на увеличението всеки акционер имаше право да запише от новите акции. Централният депозитар пък следеше, ако междувременно някой е продал акциите си дали е записал от новоемитираните книжа, или не и съответно дали продажбата е с право, или без право на участие в увеличението на капитала, заяви Иглика Логофетова.

Мария Виделова коментира, че статутът на публично дружество дава по-голяма сигурност на многото собственици на малки пакети акции на Тексимбанк и позволява свободното привличане на нови инвеститори.

Банката започна прилагането на дългосрочна стратегия за развитие, чиято цел е привличането на платежоспособни клиенти, на които ще бъде предложено модерно обслужване и иновативни финансови инструменти. Изграждаме широка клонова мрежа, предлагаме най-новите версии на електронно банкиране и приложения на операции с банкови карти. Развитието на подобни системи изисква инвестиции, затова бе нужно да увеличим капитала си. Другата причина за емитирането на новите акции бе желанието ни да поддържаме максимално висока капиталова адекватност, което е гаранция за сигурността на нашите клиенти, обясни Логофетова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст