Банка Кадри ГЕРБ съвсем оредя

Migration Image

Футболът е проста игра за умни хора и ако искаш в края на сезона да си на върха, задължително трябва да имаш дълга резервна скамейка, т.е. равностойни заместници на титулярите. Това са две от основните правила на най-популярната игра, които обаче сигурно са изфирясали от главата на тигъра нападател Бойко Борисов, откакто пое управлението на държавата.

Ако продължим още малко с любимата на премиера футболна терминология, огромна част от селекцията му за ключови държавни постове съвсем не се прави като във Висшата лига например. А досущ като в нашето окаяно първенство – мениджърите водят едни бразилци на килограм, мощно тръбят, че питомците им са ритали заедно с Кака, Рубиньо, Неймар и компания, но накрая се оказва, че звездите са с много фалшив блясък, а някои са откровени ментета. Но както се казва, селекционерът трябва сам да се убеди в качествата на новите попълнения, в противен случай рискува да се изложи сериозно.

Да се върнем обаче към далеч по-прозаичната тема за номинациите и избора на управленски кадри в държавната администрация.

Кои са били лобистите, препоръчали на Бойко Борисов новия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова засега може само да се гадае. Но след Румяна Желева, Калина Илиева, Георги Харизанов (Бил Гейтс от Напоителни системи), Анна-Мария Борисова, Александър Цветков, Сергей Игнатов, Трайчо Трайков, Стефан Константинов и т.н. премиерът отново уцели гредата.

Само ден след като Иванова оглави енергийния регулатор, познатият ни вече до болка театър на абсурда пак се завъртя. Оказа се, че дипломираният инженер по топло-ядрена енергетика от Техническия университет в София и представител на България в германската RWE през последните девет години се изявява и като търговец с фирмата Имидж код груп ЕООД. Тя държи онлайн магазина babbetshop.com, който продавал цигари. Това пък противоречи на чл. 30, ал.3 от Закона за тютюна, забраняващ продажба на тютюневи изделия чрез използване на услугите на информационното общество.

Да, станало е. Било е грешка на моите юристи, които са се занимавали с това, тъй като явно не са намерили тази законова рамка за продажбата на цигари в интернет обществото и това беше коригирано, оправда се публично Иванова и добави, че ще плати всички глоби, които й бъдат наложени.

Колкото и да се пъчи министър Делян Добрев, че тя ще си понесе глобата, това просто няма как да стане, защото законодателят случайно или не е забравил да впише конкретни санкции при продажбата на цигари онлайн. А познанията на нормативната база от икономически министър просто не си струва да бъдат коментирани, особено ако човек е видял самодоволната му физиономия, докато ръсеше мъдростите си.

И друго съмнение изниква при слушането на нелепите оправдания по темата: дали юристите на Иванова са толкова некадърни, че не са знаели за забраната? Или по-скоро са били толкова добри, че дори не са се притеснили, знаейки за вратичката в закона?

По-важното сега е да си зададем въпроса какви регулации и контрол, засягащи всички граждани в страната, ще упражнява човек, който се оправдава с непознаване на законите? Току виж след време сме осъмнали с някоя нова компонента в сметките за ток или парно. Сигурно тогава пак ще са виновни юристите – този път на ДКЕВР.

Във футбола да се налажда съставът в движение е голяма грешка. В икономиката също, особено ако не е намерен добър играч. Но точно това виждаме сега! Иванова няма никакъв опит в енергийното регулиране, което стана ясно и след представянето й пред медиите. Тя не можа да отговори на нито един по-конкретен въпрос и поиска една седмица, за да навлезе в материята. Абсурдно е да се справи – само Законът за енергетиката е 101 страници формат А4, още 143 страници е Законът за водите, 42 е Законът за енергията от възобновяемите енергийни източници и 17 – Законът за водоснабдителните и канализационните услуги. И това е само основата – има още над десет наредби, тарифи за таксите, заявления, декларации, указания, правила и методики, показатели…

Вярно, Бог е сътворил света за седем дни, но и Нютон и Айнщайн сигурно не биха се справили за седмица с материята на нашата ДКЕВР. Кой знае, Юлиана Иванова може да е по-голям капацитет от тях и да успее!? Все пак бе представена като лично назначение на премиера Бойко Борисов. Дано само не я е открил на тенис корта… като една бивша министърка на бензиностанцията.

В случай че не се справи безкомпромисно с тези, които са я карали през просото… за 20 дни и нея ще я ометат – както Ангел Семерджиев и Трайчо Трайков. И ще чакаме поредната калинка да се пръкне от банката кадри на ГЕРБ. Която впрочем напоследък съвсем се опразни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст